Hoofdbord voor slapen in schone lucht: 'Beter dan gewone luchtreinigers'
De Nederlands-Amerikaanse startup AirTulip brengt een hoofdeinde met ingebouwde luchtreiniger op de markt. Het high-tech hoofdbord moet slapen in 'volledig schone lucht' mogelijk maken.
Het hoofdbord AirTulip Sleep creëert een schone luchtzone met een zogeheten laminaire luchtstroom, waarbij geen vuile luchtdeeltjes worden vermengd met schone lucht. Vergelijkbare technologie wordt ook gebruikt in operatiekamers en in 'cleanrooms' in chipfabrieken. De werking van het apparaat is getest door de Technische Universiteit Eindhoven.
Het apparaat bevat volgens AirTulip evenveel reinigingskracht als tien luchtreinigers. "We bieden betere prestaties dan luchtreinigers van topmerken, zoals Dyson en Philips, gemeten en getest over meerdere uren", zegt Raoul Valstar, mede-oprichter en COO van AirTulip.
Hij wijst erop dat gewone luchtreinigers een luchtstroomsysteem gebruiken dat schone lucht vermengt met vervuilde lucht. "De AirTulip Sleep werkt meer als een cleanroom, met behulp van laminaire stroming, waarbij een schone luchtstroom ontstaat, zonder enige turbulentie of vermenging", aldus Valstar.
Het apparaat gebruikt ook Ultra-Low Particulate Air-filters die '99,9997 procent van alle deeltjes filteren' en die effectiever zijn dan de normale HEPA-filters.
Mensen met astma en sporters
Het hoofdbord kan bijvoorbeeld een oplossing bieden voor mensen die last hebben van astma. "We hebben al meerdere producten gebouwd om door mensen te laten testen, waarvan er één al meer dan zes maanden draait met aanzienlijke gezondheidsverbeteringen", aldus Valstar.
Ook sporters kunnen er volgens hem baat bij hebben. "Deze maand plaatsen we de AirTulip Sleep in de slaapkamer van een NFL-speler (American Football, red.) om de potentiële impact op herstel en prestaties te meten."
Mensen met allergieën zouden bijvoorbeeld minder vaak wakker worden met een verstopte neus. Ook zouden mensen meer uitgerust en ontspannen wakker worden.
Temperatuur per helft van bed anders
Optioneel is de mogelijkheid om de temperatuur in elk van de helften van het bed een paar graden kouder of warmer in te stellen. "Onze laminaire stromingszone omsluit je bij deze temperatuur en zorgt ervoor dat je de andere kant niet voelt."
Verlichting en oplader
Met de AirTulip Sleep zijn ook smartphones en andere gadgets op te laden. Verder is er verlichting, een opbergplank en een leeslamp ingebouwd. Het hoofdeinde is verkrijgbaar in meerdere kleuren en is er in drie maten, van single bed tot king size.
In de nachtstand werkt de luchtzuivering volgens de makers 'fluisterstil': 28 decibel, wat veel minder is dan bij airco’s.
Gemaakt in Nederland en New York
De startup presenteerde het apparaat onlangs in New York, waar mede-oprichter en ceo Arjen de Jong woont. De hoofdborden worden zowel in New York als in Nederland geproduceerd en handgemaakt.
"We werken samen met een luxe beddenbedrijf dat met ons meedenkt over de produceerbaarheid en de materiaalkeuze, die zoveel mogelijk duurzaam moet worden", zegt Valstar. De naam van de beddenfabrikant mag hij nog niet noemen.
De AirTulip Sleep is verkrijgbaar via Kickstarter en kost momenteel ruim 900 euro. Met 44 duizend euro aan bestellingen is het doel van de crowdfundcampagne inmiddels gehaald. De startup hoopt binnenkort meer investeringen op te halen.