Orkaan op komst: maanraket gaat terug naar de hangar
De maanraket van NASA die deze week aan zijn missie had moeten beginnen, keert terug naar de hangar om te schuilen. De orkaan Ian koerst af op de lanceerbasis in Florida.
Vanwege de slechte weersverwachtingen was zaterdag al besloten de lancering van de maanraket af te blazen. De terugkeer naar de hangar betekent dat het vertrek richting de maan meer vertraging oploopt.
De raket voor de maanmissie Artemis I staat nu nog bij het lanceerplatform. De loods, het Vehicle Assembly Building, is ongeveer 6 kilometer verderop. De rit daarnaartoe, die ongeveer tien uur duurt, begint in de nacht van maandag op dinsdag, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.
Krachtigste raket ooit
Voor de Artemis-maanmissie is de krachtigste raket ooit gebouwd: het Space Launch System (SLS). Bovenin die draagraket zit het nieuwe vaartuig dat naar de maan en terug moet gaan, de Orion. Het achterste deel, dat voor energie en voortstuwing zorgt, is door Europa ontwikkeld. De zonnepanelen die elektriciteit opwekken komen uit Leiden.
Orkaan Ian
De orkaan bevindt zich nu nog tussen Jamaica, Cuba en Mexico. Ian bereikt waarschijnlijk op dinsdag de zuidpunt van Florida. In de loop van woensdag zou de orkaan bij het Kennedy Space Center, de historische ruimtebasis bij Cape Canaveral, moeten aankomen.
Nieuw uitstel
De lancering werd twee keer eerder uitgesteld. Eerst lukte het niet om een van de vier raketmotoren op de juiste temperatuur te krijgen.
In de aanloop naar de tweede poging ontdekte NASA een lek toen de brandstoftank werd gevuld met vloeibare waterstof. Het bleek niet mogelijk het probleem op tijd op te lossen.
Terug naar de maan
Amerika wil over een paar jaar weer mensen naar de maan en terug brengen, voor het eerst sinds 1972. Als generale repetitie moet een ruimtevaartuig zonder mensen aan boord de moeilijke oversteek maken.
Het is de bedoeling dat het vaartuig richting de maan vliegt, er een paar rondjes omheen draait en daarna terugkeert naar de aarde. De vlucht moet na ongeveer anderhalve maand eindigen met een landing in de Grote Oceaan, waarbij het vaartuig aan parachutes hangt.
Luister ook: