Epic Games

Fortnite-maker moet half miljard betalen om privacy-inbreuken en misleiding

19 december 2022 om 14:46
Laatste update: 19 december 2022 om 17:28

Epic Games, de maker van de populaire game Fortnite, betaalt in totaal 520 miljoen dollar in een schikking van twee zaken die de Amerikaanse toezichthouder FTC had aangespannen. Daarbij ging het om privacyschendingen en het misleiden van spelers tot het doen van onbedoelde aankopen.

De FTC maakte de deal met Epic Games vandaag bekend. Het gamebedrijf schond volgens de Amerikaanse toezichthouder de privacywet door persoonlijke informatie te verzamelen van Fortnite-spelers jonger dan 13 jaar, zonder hun ouders daarvan op de hoogte te stellen of toestemming van ouders te vragen.

Ook beschuldigde de waakhond het gamebedrijf ervan op illegale wijze real-time spraak en tekstchats voor kinderen in het spel mogelijk te maken. Volgens de FTC bracht Epic hiermee gebruikers in gevaar doordat ze in contact werden gebracht met vreemden. Sommige spelers werden daardoor 'gepest, bedreigd, lastiggevallen en blootgesteld aan gevaarlijke en psychologisch traumatiserende problemen'.

Onbedoelde uitgaven door 'dark patterns'

In de tweede zaak beweerde de FTC dat Epic Games bewust functies voor annulering en terugbetaling van ongewenste kosten lastig vindbaar voor Fortnite-spelers heeft gemaakt. Het bedrijf gebruikte daarbij geniepige ontwerptrucs, die bekend staan als 'dark patterns', om miljoenen spelers 'te misleiden om onbedoelde aankopen te doen'.

Epic vergrendelde ook accounts van spelers die bij hun creditcardbedrijven hadden geklaagd over de ongeoorloofde afschrijvingen. Fortnite-spelers werden door het gamebedrijf gewaarschuwd dat ze een levenslange ban konden krijgen als ze in de toekomst zulke kosten zouden betwisten.

'Recordbedragen'

Het ging volgens de FTC om 'recordbedragen' voor dit type schendingen. "Epic bracht kinderen en tieners in gevaar door zijn lakse privacypraktijken en kostte consumenten miljoenen door het gebruik van dark patterns", zegt FTC-topman Samuel Levine.  

"Dit is een boodschap voor alle internetbedrijven dat het verzamelen van persoonlijke gegevens van kinderen zonder toestemming van ouders niet wordt getolereerd", aldus vice-procureur-generaal Vanita Gupta. Het gamebedrijf moet ook 'miljoenen' terugbetalen aan consumenten.

Nieuw account voor jonge spelers

Fortnite verscheen in 2017 en groeide binnen mum van tijd uit tot een van de populairste games ooit. Wereldwijd heeft het spel meer dan 400 miljoen gebruikers. Epic Games werd in april gewaardeerd op bijna 32 miljard dollar.  

Eerder deze maand onthulde het bedrijf een nieuw soort Fortnite-account dat spelers onder de 13 jaar een 'veilige en inclusieve ervaring' zou moeten bieden. Met zo'n account kunnen ze niet chatten en geen aankopen doen, tenzij ze daarvoor toestemming van hun ouders of voogd hebben. 

Games streamen: zo werkt het

Luister ook de Bright Podcast: