Nederlandse app helpt Oekraïense kinderen mijnen te herkennen
Het Nederlandse bedrijf Fectar heeft een app gemaakt waarmee Oekraïense kinderen via augmented reality (AR) les krijgen over het herkennen van mijnen en niet ontplofte munitie. "Dit is een levensreddend leermiddel voor kinderen in oorlogsgebied", zegt de appmaker.
Met de technologie van Fectar uit Den Bosch is een AR-app gemaakt met een interactieve 3D-les die kinderen in oorlogsgebied leert om mijnen te herkennen. Dat is belangrijk omdat in het land veel niet ontplofte munitie ligt. Het initiatief kwam van de Amerikaanse ex-marinier Charles Valentine. "Zo’n 30 procent van de afgeschoten munitie ontploft niet, maar ligt wel in het land. Met groot gevaar voor de bevolking", aldus Valentine, die voor een Deense vluchtelingenorganisatie werkt.
Uitrol in heel Oekraïne
De Oekraïense organisatie Terra Pura gaat de 3D-les uitrollen in Oekraïne. Met de virtuele les moeten minstens 15.000 'ambassadeurs' in Oekraïne worden bereikt. "Zij zullen in wijkcentra en via online-trainingen de inwoners en hun kinderen laten kennismaken met de AR-app op hun mobiele telefoon", aldus Fectar.
De app moet ook op oudere smartphones met een langzame internetverbinding een goede ervaring bieden. Met augmented reality zien gebruikers digitale informatie en 3D-objecten over het camerabeeld van de echte wereld. "Een hologram van een Oekraïense lerares blijft de gebruiker aankijken, zodat er contact is met de gebruikers."
3D-modellen
De app toont onder andere 3D-modellen van verschillende soorten munitie. "In de les leren kinderen bijvoorbeeld hoe een mijn er in het echt uitziet en dat het gevaarlijk is om een mijn op te pakken." De app meet het leerproces van de gebruiker en kan de training daarop aanpassen.
Volgens Fectar zorgt AR ervoor dat leerlingen leerstof sneller opnemen, doordat ze 'intuïtiever kunnen leren'. "Via AR komen kinderen terecht in real-life situaties die zij interactief kunnen herkennen of verkennen. Dat leidt tot betere resultaten." Valentine hoopt dat de app mensen in Oekraïne kan 'informeren hoe ze veilig kunnen handelen in een omgeving die bezaaid is met explosieven'.
Luister ook: