'Onderzeese internetkabels in Nederland erg kwetsbaar voor sabotage'
Onderzeese internetkabels zijn niet alleen op de zeebodem kwetsbaar voor sabotage, ook op de plekken waar ze in Nederland aan land komen. Na de aanslag op de Nord Stream-gaspijpleiding groeien ook de zorgen over de internetkabels.
De locatie in Zandvoort waar sommige van de onderzeese kabels aan land komen zou slecht worden beveiligd. Dat zegt documentairemaker Robin de Wever vandaag in de podcast Goed Verhaal. Als de onderzeese internetkabels die ons land binnenkomen worden gesaboteerd kan dat leiden tot grote storingen en problemen voor Nederlandse bedrijven.
Het gebouwtje in Zandvoort, volgens De Wever 'de kwetsbaarste plek van het Nederlandse internet', heeft maar 'een oude deur en één beveiligingscamera'. "Geen hekken, geen beton en geen prikkeldraad." Bij zijn bezoek bleken er technici aan het werk, die een luik open hadden laten staan dat alleen met een code toegankelijk hoort te zijn. De Wever: "Ik had niet verwacht dat ik zo dichtbij zou kunnen komen."
De zeekabels worden niet beheerd door overheden, ze zijn eigendom van verschillende bedrijven. De bedrijven willen geen commentaar geven over de beveiliging. Overheden leken zich tot voor kort weinig zorgen te maken, maar de aanslag op de Nord Stream-gaspijpleiding vorig jaar heeft het onderwerp internationaal hoger op de politieke agenda gezet.
'Je moet wel iets doen'
Dat de onderzeese internetkabels kwetsbaar zijn, is al jaren bekend. Ze liggen onbeschermd op de bodem van de zee. Experts herhalen in de podcast dat de gevolgen bij een aanslag groot kunnen zijn. Ook vinden ze dat er snel meer toezicht moet komen.
"Je moet wel iets doen om de beveiliging te verbeteren, momenteel doen we helemaal niets", zegt Bert Hubert, ex-toezichthouder voor de inlichtingendiensten AIVD en MIVD, tegenover RTL Z. "Als er verdachte schepen in de buurt van de kabels varen, laten we ze dan in de gaten houden. Laten we inspecteren of er daarna niets raars met de kabels gebeurt."
VVD-kamerlid Queeny Rajkowski gaat de betrokken ministers vragen om haast te maken met een betere bescherming van zeekabels.
Vrees na aanslag Nord Stream
Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen kwam in oktober na de Nord Stream-aanslag met plannen om de onderzeese infrastructuur van Europa beter te beschermen. Ze wil laten onderzoeken waar de zwakke punten zitten en mogelijk satellietbewaking gebruiken om bedreigingen te detecteren.
VVD-europarlementariër Bart Groothuis pleit onder meer voor samenwerkingen met kustwachten om verdachte bewegingen op zee te signaleren en voor een mogelijke inzet van de marine.
97 procent van alle communicatie
Volgens een onderzoek verloopt 97 procent van de wereldwijde communicatie via onderzeese glasvezelkabels. De locaties van de kabels zijn op websites in kaart gebracht.
De Britse conservatieve denktank Policy Exchange waarschuwde in 2017 al dat er geen geavanceerde middelen nodig zijn om kabels op de zeebodem te saboteren. De denktank pleitte toen voor een aanpassing van wetten en internationale verdragen om de bescherming van de zeekabels te verbeteren en voor meer verplichtingen voor de kabelbedrijven.