Twitter bevestigt afsluiten toegang voor externe apps
Twitter is sinds eind vorige week niet meer te gebruiken via populaire apps van derden zoals Tweetbot en Twitterrific. Twitter heeft gezegd dat het de toegang heeft afgesloten, omdat de apps 'de regels hadden geschonden'.
Twitter is groot geworden door apps van derden. Lang voordat Twitter zelf een officiële app had, was de dienst op de iPhone bijvoorbeeld te gebruiken via de app Twitterrific – of via Tweetie, dat door Twitter is overgenomen en uiteindelijk de officiële app werd. De relatie tussen Twitter en zulke externe apps is al jaren wankel, maar nu lijkt Twitter de relatie definitief te hebben verbroken.
Tweetbot en Twitterrific
Sinds 12 januari zijn populaire Twitter-apps van derden al niet meer te gebruiken. Het gaat om apps als Tweetbot, Twitterrific en Fenix. Gebruikers krijgen de melding dat zij opnieuw moeten inloggen, maar dat gaat vervolgens niet.
Dinsdag heeft Twitter via een korte tweet verklaard dat dit het gevolg is van het 'handhaven van al langer bestaande regels'. "Dat kan ertoe leiden dat sommige apps niet werken."
Op vragen over welke regels er precies zijn geschonden door de apps, heeft Twitter nog geen antwoord gegeven. Eigenaar Elon Musk heeft de communicatie-afdeling van het bedrijf na de overname eind oktober wegbezuinigd.
'Sluiting is bewust, reden onbekend'
Vermoedelijk spelen advertenties mee bij de stap van Twitter. Sommige van de populaire Twitter-apps van derden laten geen reclames aan gebruikers zien, en dat zou Twitter inkomsten schelen.
Twitter heeft al jaren een gespannen verhouding met populaire Twitter-apps van derden. In 2012 werden nieuwe regels ingevoerd, waardoor zulke apps maar maximaal 100.000 gebruikers mogen hebben. Later werd ook de informatie beperkt, zodat externe apps niet meer alle statistieken over tweets kunnen laten zien, zoals likes.
Boze appmakers naar Mastodon
De populariteit van externe apps is makkelijk te verklaren. Vaak bieden zulke apps functies die Twitter niet of nog niet heeft. Functies als de retweet, het dempen van bepaalde woorden en het 'draadje' werden eerst in zulke externe apps geïntroduceerd, en later pas door Twitter zelf overgenomen.
De makers van zulke apps reageren woedend. Veel van dit soort apps werken met abonnementen voor bijvoorbeeld een jaar. Als de apps niet meer werken, blijven de appmakers achter met ontevreden betalende klanten.
Twitterrific-ontwikkelaar Craig Hockenberry spreekt van een 'shit show'. "Ik ben er klaar mee", schrijft de ontwikkelaar, die zijn heil nu op het open alternatief Mastodon zoekt. Hetzelfde geldt voor de makers van Tweetbot, die al hun energie nu steken in een soortgelijke app voor Mastodon.