Robots die meehelpen in de bouw? 'Dit is bedoeld als voorproefje'
De Atlas-robot van Boston Dynamics kan nu ook zelfstandig een steiger opklimmen met een zware tas vol gereedschap. Gaan dit soort mensachtige robots aan de slag in de bouw? "Dat is nog ver weg."
In een nieuwe video toont de Amerikaanse robotmaker, sinds 2021 eigendom van Hyundai, hoe Atlas een tas met gereedschap oppakt, een steiger op springt en de tas omhoog gooit naar een medewerker. Ook duwt de mensachtige robot een kist van een verhoging, om de kortste route naar beneden te nemen. De video is na een dag al 2 miljoen keer bekeken.
De robot moest volgens Boston Dynamics de getoonde taken 'even snel als een mens' kunnen uitvoeren. Een van de meest complexe taken ziet er ogenschijnlijk makkelijk uit. "Atlas maakt een sprong van 180 graden terwijl hij een grote plank vasthoudt, wat betekent dat de robot rekening moet houden met het momentum van de plank om te voorkomen dat hij omvalt. En dan plaatst hij de plank op precies de juiste plek, om er later overheen te lopen", aldus Ben Stephens, manager bij het robotbedrijf.
Ook het naar beneden duwen van de kist was complex, omdat de robot daarvoor voldoende kracht moet zetten maar ook niet zoveel dat hij zelf mee naar beneden valt.
Boston Dynamics ging al vaker viral met video's van dansende en acrobatische robots. Zo liet Atlas al eens zijn parkourvaardigheden zien en de robothond Spot, die sinds 2020 echt te koop is, toonde zijn kunstjes.
'Nog ver weg'
Atlas is volgens het bedrijf nog niet geschikt om daadwerkelijk op een bouwplaats mee te helpen. Volgens teamleader Scott Kuindersma is dit 'vooral een demonstratie van een paar nieuwe besturingsmogelijkheden'. "Er zijn veel onderdelen nodig om een complete oplossing te bieden in een werkgebied als de bouw. De video toont ook maar een klein deel van waar we aan werken."
Volgens Stephens zijn mensachtige robots die routinematig gevaarlijke klussen in de echte wereld uitvoeren 'nog ver weg'. "We hebben nog veel werk te doen. Maar dit geeft een voorproefje van waar het vakgebied naartoe gaat."
Atlas is bedoeld als een onderzoeksplatform, waarmee het bedrijf wil tonen wat er mogelijk wordt met robottechnologie. De 'trucjes' van Atlas helpen wel bij het verbeteren van de andere, kleinere robots van het bedrijf.
De nieuwe demonstratie:
Robots die ouderen helpen
Boston Dynamics loopt wereldwijd voorop met dit soort mensachtige robots, zegt Maarten Steinbuch, hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven, tegen RTL Z. "Maar deze robots zijn nog heel erg duur. Zo'n robot kost al snel 150.000 euro. Daar is vaak geen businesscase voor te maken."
De robottechnologie die Boston Dynamics ontwikkelt kan later wel goedkoper worden ingezet in kleinere, simpelere robots, verwacht Steinbuch. "Er zijn heel veel toepassingen waarbij je geen robot nodig hebt die op twee benen staat." Hij denkt bijvoorbeeld aan robots die meehelpen in de thuiszorg. "Denk aan robots die ouderen helpen om naar het toilet te lopen, of die een kopje thee komen brengen. Alle techniek die nu wordt ontwikkeld is straks bruikbaar voor zulke robots, dus daar hebben we heel veel aan."
Tesla werkt ook aan een humanoid
Vorig jaar onthulden zowel autofabrikant Tesla als gadgetmaker Xiaomi prototypes van mensachtige robots, zogeheten humanoids. Tesla-ceo Elon Musk denkt dat de Optimus-humanoid uiteindelijk 'minder dan 20.000 dollar' gaat kosten en dat het bedrijf er uiteindelijk 'miljoenen' van kan gaan maken. Musk staat bekend om zijn nogal optimistische verwachtingen.
Tesla werkt nog aan een versie van de robot die zelfstandig kan lopen. De robot, die 73 kilo weegt, zou een hele dag kunnen doorwerken op één acculading.
De automaker wil dat de robot repetitieve en tijdrovende taken van mensen kan overnemen, bijvoorbeeld in fabrieken. Musk verwacht ook dat dit soort robots gebruikt kunnen worden voor de zorg aan ouderen. "Over een paar jaar geef je je ouders een robot als verjaardagscadeau."