Concurrentie tussen muziekdiensten

Apple krijgt grotendeels gelijk in EU-zaak over klacht Spotify

28 februari 2023 om 12:42
Laatste update: 28 februari 2023 om 22:57

De Europese Commissie vindt dat Apple zijn marktmacht misbruikt doordat streamingdiensten appgebruikers niet mogen wijzen op goedkopere abonnementen buiten de app om. Maar Brussel pakt Apple niet aan over zijn commissie over de app-omzet en het verplichte betaalsysteem.

Dat appmakers klanten niet vanuit hun iOS-app naar hun eigen website mogen sturen om daar een goedkoper abonnement af te sluiten is in de strijd met de Europese wet. Dat zegt de Europese concurrentiewaakhond in een aangepaste klacht tegen Apple. Die zaak werd gestart na een klacht die muziekdienst Spotify had ingediend. 

De beperkingen die Apple aan app-ontwikkelaars oplegt kunnen volgens de commissie nadelig uitpakken voor Europese gebruikers van muziekdiensten op Apple-apparaten, omdat ze 'mogelijk meer moeten betalen'. Ook zouden consumenten door het beleid minder keuze hebben, doordat het lastiger is voor nieuwe partijen om de streamingmarkt te betreden. 

App-commissie

Apple verplicht de makers van iOS-apps ook zijn eigen betaalsysteem te gebruiken en rekent over de omzet via de apps een commissie tot 30 procent. Spotify klaagde bij de Europese Commissie over die verplichte commissie, mede omdat de iPhone-maker met zijn eigen streamingdienst Apple Music ook een concurrent is.

De Europese Commissie zegt zich echter in het onderzoek niet meer te richten op de vraag of de app-commissie en het verplichte betaalsysteem illegaal zijn. De reden wordt niet verder toegelicht. Daarmee wordt de zaak gezien als een overwinning voor Apple, dat al jaren onder vuur ligt vanwege zijn strenge App Store-regels.

Reacties Apple en Spotify

Apple zegt te zullen reageren op de zorgen van de Europese Commissie. De iPhone-maker hoopt dat de EU de zaak naar aanleiding van de Spotify-klacht zal afsluiten. "We zijn blij dat de commissie haar zaak heeft verkleind en niet langer het recht van Apple betwist om een commissie voor digitale goederen te innen en het gebruik van het in-app-betalingssysteem te eisen", zegt Apple.

Spotify zegt in een reactie dat het besluit van de Europese Commissie "aantoont dat de praktijken van Apple consumenten, ontwikkelaars en de hele interneteconomie duidelijk schade berokkenen". "We dringen er bij de Commissie op aan om in deze zaak snel een besluit te nemen om consumenten te beschermen en eerlijke concurrentie op het iOS-platform te herstellen."

Nederlandse zaak over datingapps

De Nederlandse toezichthouder ACM dwong Apple vorig jaar het voor datingapps in ons land mogelijk te maken een ander betalingssysteem te gebruiken. Dat deed Apple na in totaal 50 miljoen euro aan dwangsommen, maar het bedrijf vraagt datingapps nog altijd een fikse commissie. 

Review iPhone 14