Film over opkomst en ondergang BlackBerry: drama én comedy
De speelfilm over de snelle opkomst en dramatische ondergang van het telefoonmerk BlackBerry verschijnt in mei. De nieuwe trailer van de film laat zien dat er genoeg te lachen valt.
BlackBerry-telefoons waren ooit de populairste smartphones ter wereld. De mobieltjes waren geliefd vanwege de ingebouwde toetsenbordjes. Maar binnen een paar jaar verloor de Canadese BlackBerry-fabrikant Research In Motion de strijd van de iPhone en Android-telefoons. Door de sterk verbeterde touchscreens waren fysieke toetsen op smartphones niet meer nodig en de BlackBerry's met enkel touchscreens werden geen succes.
De film vertelt volgens de makers het verhaal van de 'bliksemsnelle opkomst en catastrofale ondergang' van BlackBerry: "Een wervelende rit door een meedogenloos competitief Silicon Valley met halsbrekende snelheden." De film is geregisseerd door de Canadese regisseur Matt Johnson.
Er zijn hoofdrollen voor Jay Baruchel (This Is The End) en Glenn Howerton (It's Always Sunny in Philadelphia), die de oprichters en ceo's van het bedrijf spelen. Deze week verscheen de trailer:
Vanaf mei draait de film in bioscopen in de VS en Canada. Over een release in Nederland of op streamingdiensten is momenteel nog niets bekend.
Het script is gebaseerd op een boek over het Canadese techbedrijf dat in 2015 verscheen. De film was al te zien op enkele filmfestivals en de eerste recensies waren redelijk positief.
Push e-mail en 'pingen'
De eerste BlackBerry-telefoon kwam al in 1999 op de markt. De telefoons van het bedrijf werden populair vanwege het destijds nieuwe concept van 'push e-mail', waarbij gebruikers direct een melding kregen bij een nieuw bericht. BlackBerry's waren ook enkele jaren geliefd onder jongeren, vanwege de chatdienst BlackBerry Messenger. Chatten via 'BBM' werd ook wel 'pingen' genoemd.
Meerdere pogingen om het telefoonmerk nieuw leven in te blazen liepen op mislukkingen uit. Het Chinese TCL kocht in 2016 de licentie op de merknaam BlackBerry, maar besloot in 2020 te stoppen met de verkoop van de apparaten. OnwardMobility kreeg daarna de rechten in handen, maar trok begin vorig jaar de stekker uit een project om een nieuwe BlackBerry met 5G-ondersteuning te ontwikkelen.
Het bedrijf BlackBerry bestaat nog wel en richt zich op software voor auto's en cyberbeveiliging.