Kunstmatige intelligentie

President Biden: 'Bedrijven moeten zorgen dat AI niet gevaarlijk wordt'

5 april 2023 om 10:55
Update: 5 april 2023 om 11:10

De Amerikaanse president Joe Biden benadrukt dat techbedrijven ervoor moeten zorgen dat kunstmatige intelligentie op termijn niet gevaarlijk wordt. Daarmee reageert hij op recente zorgen van critici over opkomende software.

"Techbedrijven hebben naar mijn mening een verantwoordelijkheid om te zorgen dat producten veilig zijn voordat ze publiek beschikbaar komen", zei de president volgens Bloomberg tijdens een bijeenkomst met technologie- en wetenschapsadviseurs.

De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie bevindt zich in een stroomversnelling. Recente software kan zelf tekeningen en artikelen maken, of zelfs code schrijven voor een website, app of game. Het kan ertoe leiden dat de software mettertijd werk van mensen overneemt.

Een recente update voor de populairste kunstmatige intelligentie, GPT, maakte de computer volgens de makers creatiever en veiliger. Deze versie van de software zit ook in Microsofts zoekmachine Bing verwerkt.

'Pauzeer AI-ontwikkelingen nu'

Recent stuurde een lijst techprominenten een open brief, onder andere getekend door Elon Musk en Apple-oprichter Steve Wozniak. Zij roepen AI-bedrijven op om de ontwikkeling van zulke slimme software te pauzeren, omdat ze vrezen dat een te snelle ontwikkeling voor gevaren zal zorgen. Een pauze zou overheden de kans geven om nieuw beleid goed te keuren, zodat de software beter wordt gereguleerd.

Biden laat in het midden of hij vreest voor gevaarlijke kunstmatige intelligentie: "Dat moeten we nog gaan zien, maar het zou kunnen." De uitspraken van juist Biden zijn in dit geval belangrijk, omdat veel AI-bedrijven gevestigd zijn in de Amerikaanse staat Californië.

Volgens de president waren de gevaren van software eerder al merkbaar bij de opkomst van sociale media. "Omdat er geen systemen waren om ons te beschermen, zien we nu de impact op de mentale gezondheid, het zelfbeeld en gevoelen van hopeloosheid, vooral bij jonge mensen."