Nog geen vrede tussen Google en Sonos: rechtszaak over patenten gaat door
Het slepende juridische conflict tussen speakerfabrikant Sonos en Google duurt voort. Na een uitspraak van een Amerikaanse rechter mag een grote juryzaak over vermeende patentschendingen door Google komende maand van start gaan.
Google en Sonos werkten jarenlang samen, maar ze zijn sinds 2020 verwikkeld in een juridische strijd over de technologie in hun slimme speakers. Over vermeende patentschendingen hebben beide partijen rechtszaken lopen in de VS, Canada, Nederland, Duitsland en Frankrijk.
Sonos beschuldigt Google van het schenden van vier patenten rond zijn multiroom-audiotechnologie. Met die techniek wordt muziek op meerdere speakers in huis gesynchroniseerd.
Een Amerikaanse rechter verklaarde donderdag een van de patenten van Sonos ongeldig, nadat eerder al een streep werd gezet door een ander patent. Maar Google maakt volgens de rechter wel inbreuk op een ander Sonos-patent. De zaak moet daardoor uitgebreider behandeld worden.
In mei start in San Francisco een juryproces van tien dagen. Ook moet er volgens de rechter bepaald worden of de aanpassingen die Google in zijn slimme speakers heeft doorgevoerd voldoende zijn om geen Sonos-patenten te schenden.
'Een van de ergste patentruzies'
Tot grote onvrede van de rechter kwamen beide bedrijven met duizenden pagina's aan documentatie in een poging om slechts enkele ongunstige passages uit rapporten van externe deskundigen geschrapt te krijgen. De rechter sprak van 'een van de ergste patentgeschillen' ooit.
Google Home
Volgens Sonos heeft Google zijn technologie gestolen en vervolgens gebruikt in zijn Google Home-speakers en de Chromecast Audio. Google ontkent de technologie van Sonos te hebben gekopieerd.
De twee bedrijven werkten eerder samen om de muziekdienst van Google te integreren in het Sonos-systeem. Google maakte destijds zelf nog geen eigen slimme speakers.
Sonos won in 2021 een rechtszaak van Google over inbreuk op sommige van zijn patenten. Daarna klaagde Google op zijn beurt Sonos aan. Ook legde de Amerikaanse Handelscommissie Google een importverbod voor bepaalde speakers op.
Consumenten merken het: functies geschrapt
Consumenten merken vaak weinig van de patentconflicten tussen techbedrijven, maar in dit geval heeft het wel gevolgen gehad voor de werking van apparaten. Zo moest Google enkele functies uit zijn speakers verwijderen. Zo kunnen gebruikers het volume van meerdere speakers niet meer in één groep tegelijk wijzigen. Dat moet per speaker, omdat die functie inbreuk maakte op de Sonos-patenten.
In de nieuwe Sonos Era-speakers, die het bedrijf in maart op de markt bracht, ontbreekt de ondersteuning van de Google Assistant. De spraakassistent van Google werd in voorgaande Sonos-speakers wel ondersteund.