Strengere regels YouTube

YouTube scherpt beleid rond video's over eetstoornissen aan

18 april 2023 om 08:59
Laatste update: 18 april 2023 om 15:47

Video's over eetstoornissen op YouTube worden voortaan strenger gemodereerd, om zo beelden met mogelijke 'triggers' weg te houden van kinderen.

YouTube had al regels om zulke video's aan banden te leggen. Zo was het verboden om content te maken die eetstoornissen verheerlijkt of promoot. 

Een nieuwe regel legt ook video's over 'imiteerbaar gedrag' aan banden, zoals jezelf laten kotsen na het eten of extreem calorieëntellen. Het betekent in de praktijk dat ook video's die eetstoornissen veroordelen ook in overtreding kunnen zijn, omdat ze voorbeelden bespreken.

"We willen mensen verhalen laten horen over herstel en educatieve informatie laten opzoeken", zegt YouTube-gezondheidsbaas Garth Graham in een interview met CNN. "Maar we realiseren ons ook dat het tonen van zulke informatie ook een trigger kan zijn voor sommige mensen."

In samenwerking met experts

Door bepaalde onderwerpen strenger te behandelen, hoopt YouTube zulke triggers uit video's weg te nemen. De aangescherpte regels zijn bedacht in samenwerking met non-profitorganisaties zoals de Amerikaanse 'National Eating Disorder Association'.

Video's die de voorbeelden bespreken in de context van herstel blijven voor nu wel op de website staan, aldus YouTube. Maar de beelden zijn voortaan alleen nog te bekijken voor gebruikers van 18 jaar of ouder, zodat minderjarigen er niet mee in aanmerking komen.

TikTok

Eerder dit jaar raakte TikTok in opspraak wegens het tonen van video's over eetstoornissen. TikTok laat mensen die daar gevoelig voor zijn heel snel een continue stroom filmpjes zien over dat onderwerp, zonder dat ze die zelf op hoeven te zoeken, bleek uit onderzoek door onder andere RTL Nieuws. 

De Chinese video-app erkende dat sommige video's die individueel worden beoordeeld door moderatoren niet problematisch zijn, dat wel worden als ze in grote hoeveelheden aan gebruikers worden getoond. Het bedrijf zei te werken aan manieren om dat tegen te gaan.

Luister ook onze podcast: