Apple vermijdt woord AI maar komt wél met nieuwe AI-functies
Kunstmatige intelligentie mag dan dé tech-trend van dit jaar zijn, Apple sprak het woord AI niet één keer uit tijdens zijn twee uur durende WWDC-presentatie. Toch komt de iPhone-maker wel degelijk met een hele reeks nieuwe functies die AI gebruiken.
Bij Apple leek het woord 'AI' taboe tijdens de keynote op het ontwikkelaarscongres WWDC. Dat was opvallend, omdat andere grote techbedrijven, zoals Microsoft en Google, al maanden bijna over niets anders praten dan AI.
Apple besprak echter wel meerdere nieuwe functies die met AI werken, maar gebruikte daarvoor andere termen, zoals 'machine learning' en 'transformer language model'. Die laatste term staat voor grote AI-taalmodellen, waarvan GPT van OpenAI een bekend voorbeeld is.
Functies die AI gebruiken
De nieuwe dagboek-app in iOS 17 gebruikt bijvoorbeeld AI om voor te stellen wat je kunt schrijven op basis van je gegevens, zoals je foto's, beluisterde muziek, sport-prestaties en bezochte locaties van die dag.
De autocorrect-functie geeft je binnenkort dankzij AI betere suggesties, die ook meer in lijn zijn met jouw eigen schrijfstijl. Ook de dicteerfunctie wordt verbeterd met AI.
De nieuwe functie 'live voicemail' genereert met AI een transcript van de voicemail terwijl de beller die aan het inspreken is.
Met de nieuwe toegankelijkheidsfuncties kun je iets intypen en dat wordt dan met behulp van AI hardop voorgelezen. Ook kunnen gebruikers die door ziektes hun spraakvermogen dreigen te verliezen een soort backup van hun stem creëren die dankzij AI precies zo klinkt als die van hen.
Met verbeterde AI-functies kan de iPhone foto's van de favoriete mensen van de gebruiker herkennen.
De iPad gebruikt in iPadOS 17 AI om velden in een PDF-document te herkennen, zodat je die sneller kan invullen.
In het nieuwe macOS Sonoma zit de functie Presenter Overlay, waarmee je als presentator wordt getoond over je presentatie of gedeelde scherm.
En de AirPods krijgen de nieuwe functie Gepersonaliseerd volume, die met AI op basis van de omgeving en je gedrag het volume automatisch kan aanpassen. De functie leert gaandeweg van je luistergewoonten.
AI ingezet tegen hackers en deepfakes
Apple zet ook AI-tools in om apparaten veiliger te maken, zegt Apple-softwaretopman Craig Federighi in een interview met Fast Company. Zo wordt er AI gebruikt om bepaalde kwetsbaarheden in programmacode te herkennen die voor een mens lastig te detecteren zijn. Met die tools hoopt Apple volgens Federighi cybercriminelen, die ook AI gebruiken om sneller nieuwe softwarelekken te ontdekken, een stap voor te blijven.
Apple wil ook deepfake-materiaal, zoals nagemaakte stemmen en nepvideo’s, met behulp van AI detecteren om gebruikers te waarschuwen. Deepfakes worden steeds vaker gebruikt om mensen op te lichten. Daarbij doet een cybercrimineel zich overtuigend voor als een familielid of vriend van het slachtoffer.
Federighi: "We willen er alles aan doen om deepfake-bedreigingen in de toekomst te markeren. Denken we dat we een verbinding hebben met het apparaat van de persoon met wie je denkt te praten? Dat soort zaken."
Volg onze updates over Apple-event WWDC.