ChatGPT-maker kreeg EU zover om AI-wet milder te maken
Een succesvolle lobby-campagne van ChatGPT-maker OpenAI heeft ervoor gezorgd dat de onlangs aangenomen Europese AI-wetgeving milder is voor systemen als ChatGPT.
Het Europees Parlement stemde vorige week in met de AI Act. Die regelgeving legt sommige aspecten van kunstmatige intelligentie aan banden, maar regelt tegelijkertijd ook dat sommige AI ongehinderd ontwikkeld mag worden. In de weken voorafgaand aan de stemming, spraken Europese wetsmakers met allerlei figuren uit de AI-industrie.
Onder andere met Sam Altman, topman van OpenAI, sprak de afgelopen weken met Europese parlementsleden. Altman was duidelijk: hij vond de Europese voorstellen te streng, en zou zelfs gedreigd hebben om met ChatGPT uit de EU te vertrekken als de regels werden doorgezet. Altman ontkende dat dreigement later op Twitter, maar kennelijk hebben de gesprekken van de topman wel geholpen.
ChatGPT geen 'hoog risico' meer
Een document in handen van Time geeft meer inzicht in de eisen van OpenAI. Het bedrijf drong bij Europa aan om milder te zijn in zijn regels voor 'algemene' kunstmatige intelligentie. Dat zijn systemen als ChatGPT en DALL-E, die zelf op basis van een opdracht bijvoorbeeld tekst of afbeeldingen kunnen genereren, maar die niet gemaakt zijn voor één zeer specifieke toepassing.
Europa wilde zulke algemene AI graag onderbrengen in de categorie 'hoog risico', die meer eisen stelt rond veiligheid en transparantie. OpenAI vreesde dat die eisen vertragend zouden werken bij de ontwikkeling. Ook Google en Microsoft zouden eerder zulke zorgen hebben geuit.
'Vragen om regulering, daarna zeuren'
De lobby heeft gewerkt: in de uiteindelijke AI Act valt algemene AI niet meer onder 'hoog risico'. Het AI Now Institute is kritisch over de lobby van techbedrijven die blijkt uit dit soort openbaringen. "We moeten goed blijven letten op het beïnvloeden van regulering. Zogenoemde 'algemene AI' heeft nog steeds risico's", aldus het instituut.
"Wat zij eigenlijk zeggen is: vertrouw ons er maar op dat we onszelf reguleren", zegt analist Daniel Leufer van Access Now. "Dat is heel verwarrend want ze pleiten zelf bij politici om gereguleerd te worden. Maar zodra dat gebeurt en ze regels instellen, zeggen ze nee." En inderdaad: makers van AI roepen al maanden op tot meer regels. Nota bene Altman zelf vorige maand nog een luidruchtige waarschuwing.
Luister ook onze podcast:
<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>