TikTok laat je gepersonaliseerde For You-feed uitzetten
TikTok komt met nieuwe functies en aanpassingen voor Europese gebruikers, onder druk van de Europese Unie. Zo kunnen Europeanen straks niet-gepersonaliseerde feeds krijgen. De video's die TikTok je dan toont zijn niet meer afgestemd op je interesses en kijkgedrag. Het Chinese TikTok-moederbedrijf ByteDance hoopt hiermee te voldoen aan nieuwe, strenge EU-regels.
De nieuwe Digital Services Act (DSA) verplicht TikTok en andere grote online-platforms in de EU om strenger te controleren op illegale content, transparanter te zijn en allerlei reclamepraktijken te verbieden. De Europese Commissie deed onlangs bij TikTok een 'stresstest' om te controleren of het Chinese moederbedrijf Bytedance zich aan de nieuwe regels hield, maar dat was nog niet zo. Volgens euromissisaris Thierry Breton was er 'meer werk' nodig.
Persoonlijke aanbevelingen
TikTok heeft nu een update gegeven over een reeks maatregelen waarmee het hoopt wel aan de DSA te voldoen. Zo kunnen Europese TikTok-gebruikers binnenkort de persoonlijke aanbevelingen uitzetten. Hun For You- en Live-feeds tonen dan populaire video's die relevant zijn voor hun land of regio, in plaats van video's op basis van hun persoonlijke interesses. Ook zoekresultaten worden dan niet-gepersonaliseerd.
"In de Following en Friends feeds blijven de creators zichtbaar die ze volgen, maar nu in chronologische volgorde in plaats van gebaseerd op het profiel van de kijker", aldus TikTok.
Illegale content melden
Ook wordt het voor Europese gebruikers volgens TikTok makkelijker om illegale content te melden. Ze kunnen kiezen tussen verschillende categorieën, zoals haatzaaien, lastigvallen en oplichting. Bovendien worden gerichte reclames aan gebruikers tussen 13 en 17 jaar geweerd.
Om te voldoen aan de DSA krijgen Europese TikTok-gebruikers ook meer informatie over moderatie-beslissingen rond het verwijderen of niet aanbevelen van content. "Een voorbeeld hiervan is wanneer de content ongeverifieerde beweringen bevat over een verkiezing die nog gaande is."
Strenge regels en grote boetes
Onder de DSA gelden er extra strenge regels voor zogeheten poortwachters: platforms met meer dan 45 miljoen gebruikers in de EU. Zij krijgen allerlei verplichtingen, zoals het delen van gegevens met toezichthouders en externe audits. Ook moeten ze inzicht geven in hoe hun algoritmes werken en hoe ze invloed kunnen hebben op zaken als de vrijheid van meningsuiting en het democratische proces.
Techbedrijven die de DSA overtreden kunnen een hoge boete krijgen, tot 6 procent van hun wereldwijde omzet. Herhaaldelijke overtredingen kunnen er toe leiden dat ze geen zaken meer mogen doen in de EU.