©Michielverbeek

5G mobiel internet 3,5 ghz frequentie inmarsat satelliet burum

Minister pakt frequentie af van satellietbedrijf: 'Uitrol 5G niet meer vertragen'

16 augustus 2023 om 20:54
Laatste update: 16 augustus 2023 om 21:29

Om te voorkomen dat de uitrol van de snellere versie van 5G in Nederland nog meer vertraging oploopt, pakt minister Micky Adriaansens van Economische Zaken de benodigde frequentieruimte van het satellietbedrijf Inmarsat af.

Inmarsat gebruikt al decennia met zijn satellieten in het Friese Burum de 3,5 GHz-frequentieband voor noodoproepen van zeeschepen. Maar de 3,5 Ghz-band is aangewezen voor de snellere 5G-versie voor mobiel internet. Providers moeten daar binnenkort snellere mobiele verbindingen mee aanbieden dan via de huidige 5G-frequenties. Na een jarenlang conflict met Inmarsat leek er een oplossing gevonden: de verhuizing van het satellietstation naar Griekenland, plus een vergoeding. 

Inmarsat vindt nu echter de nieuwe Griekse vergunning tot eind 2027 te kort. Het satellietbedrijf wil dat dit tot eind 2032 gaat gelden. Volgens minister Adriaansens zou de Griekse vergunning 'voldoende zekerheid' bieden dat Inmarsat na 2027 door mag gaan. Ook stelt ze dat Inmarsat om garanties vraagt die 'nergens in de EU worden gegeven', schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister grijpt in

De minister grijpt nu in en kondigt aan dat de 3,5 GHz-band vanaf 1 februari 2024 niet meer mag worden gebruikt voor noodoproepen van zeeschepen. Ze wil hiervoor het Nationaal Frequentieplan aanpassen.

De maatregel is volgens de bewindsvrouw nodig omdat de 5G-uitrol anders nog meer vertraging zou oplopen. "Het ontbreken van overeenstemming kan er niet toe leiden dat de implementatie van de uitrol van 5G in Nederland voor onbepaalde tijd moet worden uitgesteld", aldus Adriaansens. Intussen is de bouw van het satellietgrondstation van Inmarsat in Griekenland al afgerond en vinden er tests plaats.

Veiling frequenties 

Het kabinet had verwacht de 3,5GHz-frequenties voor 5G dit najaar te kunnen veilen. Wanneer de frequentieveiling plaatsvindt, is nu nog niet duidelijk. De nieuwe 5G-veiling moet de staatskas volgens het kabinet ministers 176 miljoen euro gaan opleveren. 

Net als bij de vorige veiling, zal de frequentieruimte waarschijnlijk wederom worden opgekocht door KPN, T-Mobile en Vodafone. Technisch gezien zullen die frequenties op korte termijn gebruikt kunnen worden met bestaande mobiele antennes en smartphones.

Met een recente 5G-smartphone kan je dan uiteindelijk de snellere variant van 5G-internet gebruiken. Het huidige 5G in Nederland is in de praktijk nog niet veel sneller dan voorganger 4G, maar kan wel veel meer apparaten tegelijk van mobiel internet voorzien.