©Universiteit van Boston

robot onderzoek wetenschap sterkste structuur sterk materiaal robots technologie

Robots doen autonoom een baanbrekende ontdekking: 'De sterkste structuur ooit'

11 september 2023 om 19:17
Laatste update: 11 september 2023 om 19:20

Robots hebben op semi-autonome wijze een structuur ontdekt die meer energie kan absorberen dan alle andere materialen. De robots deden de ontdekking in een lab zonder menselijk toezicht.

Dat schrijven wetenschappers van de Amerikaanse universiteit van Boston in een nieuwe studie. De onderzoekers bouwden een autonoom robotlaboratorium dat verschillende materiaalstructuren moest testen op hun vermogen om energie te absorberen. Dit laboratorium, de zogenaamde Bayesiaanse Experimentele Autonome Onderzoeker (BEAR), ontwerpt eerst mechanische structuren, waarna het die ook test. 

BEAR ontwerpt structuren met behulp van vijf 3D-printers die samen zeven verschillende soorten materialen kunnen uitscheiden. Zodra een structuur klaar is, kan die met behulp van een robotarm naar het volgende station worden gebracht. Daar wordt die door BEAR samengedrukt om te meten hoeveel kracht die aankan voordat die kapot gaat. 

25.000 experimenten

Het systeem leert uit zijn fouten en ontwerpt nieuwe structuren gebaseerd op voorgaande resultaten. Volgens Keith Brown, een van de auteurs van de studie die met New Scientist sprak, is het systeem bijna volledig autonoom en kan het laboratorium dagelijks 50 verschillende structuren testen. 

Tot nu toe heeft BEAR al meer dan 25.000 verschillende experimenten uitgevoerd, waarvan ruim de helft bruikbare resultaten opleverde. Het team wetenschappers moest slechts een beperkt aantal keer tussenkomen om BEAR op de juiste weg te helpen.

Tussen de ontdekte materialen zit een primeur. Een bepaalde structuur, als die gemaakt is uit de polyester PLA, absorbeert meer energie dan balsahout, tot nu toe de recordhouder van meest energie-absorberend materiaal. 

Niet het enige robotlab

De wetenschappers uit Boston zijn niet de enigen die robots gebruiken om laboratoriumwerk uit te voeren. Robots worden onder andere gebruikt om cellen te kweken in laboratoria, om monsters in reageerbuizen te knijpen en binnenkort misschien zelfs om bloed te prikken.

Kunstmatige intelligentie lijkt ook een veelbelovende tool om bepaalde kankers op te sporen. In een recent onderzoek slaagden wetenschappers er met behulp van AI in om borstkanker 20 procent vaker op te sporen dan met traditionele methodes. Door gebruik van AI zouden artsen minder tijd nodig hebben om diagnoses te stellen.

Lees meer nieuws over wetenschap.