©Unsplash

meta whatsapp berichtendiensten dma eu andere diensten wet

WhatsApp werkt aan kruisgesprekken: berichten van andere apps ontvangen

11 september 2023 om 10:58
Laatste update: 11 september 2023 om 11:07

WhatsApp is volgens de Europese Commissie een poortwachter op de markt van berichtendiensten en moet zichzelf daarom geschikt maken om berichten van concurrerende diensten te ontvangen.

Omdat WhatsApp een poortwachter is, moet het zijn app vanaf maart 2024 ook openstellen voor concurrerende diensten. Daar wordt nu al op voorbereid, meldt WABetaInfo, dat testversies van WhatsApp onderzoekt op nieuwe functies. De nieuwste Android-bèta bevat het scherm 'third party chats'. Vermoedelijk komen in dat scherm berichten binnen vanuit andere diensten. Het lijkt er dus op dat die gesprekken niet tussen de normale WhatsApp-chats komen te staan.

WhatsApp is veruit de populairste berichtendienst in de EU en daarom aangewezen als poortwachter. Onder de nieuwe EU-wet Digital Markets Act (DMA) moeten de grootste en meest invloedrijke bedrijven en diensten op de digitale markt voldoen aan extra eisen. De Europese Commissie presenteerde vorige week de lijst met poortwachters, met WhatsApp als enige toonaangevende berichtendienst – Apple iMessage wordt nader onderzocht.

Technische uitdaging: versleuteling

Het openstellen van de ene app voor berichten van de andere app is makkelijker gezegd dan gedaan. Zo gebruiken sommige apps telefoonnummers als gebruikersnaam, anderen e-mailadressen en weer andere diensten werken met @-namen.

Bovendien zijn veel berichtendiensten end-to-end versleuteld. Bedrijven moeten ofwel een nieuwe onderlinge versleuteling afspreken, zodat berichten die door dienst A worden versleuteld wel kunnen worden ontvangen en ontsleutelt door dienst B, en andersom – maar nog steeds beschermd zijn bij onderschepping. Die versleuteling moet volgens de DMA intact blijven, maar het is nog niet duidelijk welke route de bedrijven kiezen.

Verder zal het straks ook mogelijk zijn voor gebruikers om zich terug te trekken uit de openstelling. Wie geen zin heeft in berichten vanuit andere apps, hoeft die niet te ontvangen. De bedoeling van de maatregelen is dat WhatsApp zijn macht niet kan misbruiken. En ook op het gebied van storingen kan het verlichting bieden: toen de servers van Meta eind 2021 urenlang offline waren, wisten veel mensen elkaar niet te bereiken.

Lees meer nieuws over WhatsApp.