Met deze Nederlandse oplader gaat de batterij van je gadgets veel langer mee
De oplaadgadget Leo van de Nederlandse startup Liion Power is een succes op crowdfundplatform Kickstarter. Leo moet ervoor zorgen dat de batterijen in je gadgets efficiënter en slimmer opladen, zodat ze langer meegaan.
Voor Leo is in een paar weken tijd al ruim 172.000 euro opgehaald via Kickstarter. Het apparaatje, dat 59 euro kost, moet zorgen voor een langere levensduur van de batterij in bijvoorbeeld je smartphone, tablet, laptop, game-controller, muis, toetsenbord, koptelefoon en andere accessoires.
Het volledig opladen van een batterij kan leiden tot hoge chemische stress, wat resulteert in een verhoogde slijtage op lange termijn. Daarnaast kan snelladen deze slijtage verergeren en de temperatuur van de batterij verhogen. 's Nachts opladen verergert het probleem, omdat de batterij gedurende lange periodes onder hoge stress wordt gehouden.
Opladen optimaliseren
Leo pakt dit aan door te fungeren als een tussenstuk tussen de oplader en het apparaat. Het past verschillende strategieën toe om het opladen te optimaliseren, waaronder het instellen van een optimale laadlimiet van ongeveer 90 procent, het reguleren van laadsnelheden en het inplannen van pauzes tijdens het nachtelijk opladen. Deze maatregelen zijn bedoeld om batterijen binnen een laadbereik van 10 tot 90 procent te houden, volgens het bedrijf ideaal om hun levensduur te verlengen.
Wie een iPhone 15 koopt, heeft Leo overigens niet nodig, want Apple maakt het in de nieuwe iPhone mogelijk om automatisch tot 80 procent te laden, waarna het laden wordt stopgezet. De iPhone heeft ook al langer 'Geoptimaliseerd opladen', maar veel andere apparaten hebben dit soort functies niet.
Snelladen ook mogelijk
Als dat nodig is, biedt Leo gebruikers de mogelijkheid om over te schakelen naar snelladen. Dat kan door simpelweg op een knopje te duwen. Het apparaat is compatibel met een breed scala aan USB-C-apparaten. "We hebben het getest op twintig verschillende apparaten, maar er zijn er zoveel dat het altijd spannend blijft of het overal werkt", zegt Liion Power-oprichter Jardo Stammeshaus in De Telegraaf. Leo wordt continu geüpdatet om compatibel te blijven met nieuwe apparaten.
Niet alleen moet het apparaat de levensduur van batterijen verlengen, ook is het gebouwd met modulaire, eenvoudig vervangbare onderdelen. Hoewel Leo geen speciale app nodig heeft om te functioneren, biedt het bedrijf een app aan voor gebruikers die extra functies willen, zoals een analyse van de batterij, laadgrafieken en firmware-updates.
Kostenbesparend
De potentiële kostenbesparingen voor consumenten zijn aanzienlijk, aldus het bedrijf. Liion Power schat op zijn Kickstarterpagina dat zelfs een verbetering van 5 procent in de levensduur van het apparaat de kosten van Leo zou kunnen terugverdienen.
De laboratoriumresultaten van het bedrijf wijzen zelfs op een mogelijke verlenging van de levensduur tot 63 procent, maar Liion Power streeft er naar eigen zeggen naar om een levensduurverlenging van minimaal 50 procent te leveren.
Versie voor e-bikes
Als Leo populair genoeg blijkt te zijn, wil de startup ook speciale batterij-verlengers voor elektrische fietsen maken. Maar voor zo'n e-bike-versie heeft het bedrijf meer investeringen nodig.