Apple: hier moet je op letten bij een tweedehands iPhone
Apple heeft woensdag een ondersteuningsdocument gepubliceerd waarin het een aantal tips geeft aan klanten die een tweedehands iPhone willen kopen. Wij sommen de belangrijkste hier voor je op.
Als je online koopt
Koop je iPhone enkel bij betrouwbare verkopers. Lees het retourbeleid goed om je niet te laten vangen. Let daarbij op de lengte van de retourperiode en de mogelijke redenen voor retournering. Als je iPhone niet voldoet aan je verwachtingen, moet je niet treuzelen en die meteen retourneren.
Controleer of de verkoper zijn tweedehandsapparaten certificeert en vraag naar het inspectieproces. Kom zoveel mogelijk te weten over de fysieke staat, batterijgezondheid en servicegeschiedenis van de iPhone die je wil kopen.
Koop nooit een iPhone waarvan het activeringsslot al geactiveerd is. Anders kan jouw iPhone vergrendeld worden vanop een afstand na de aankoop.
Als je ter plekke gaat kopen
Controleer de fysieke staat van de iPhone. Verwijder eerst eventuele hoesjes en andere accessoires en kijk daarna of er iets beschadigd of bekrast is. Controleer ook de Lightning-poort (of de usb-c).
Als de fysieke staat oké is, kan je de iPhone beginnen testen. Als die niet aangaat, kan je hem eerst proberen opladen. Als dat niet werkt, zegt Apple dat je ‘m het beste niet kan kopen.
Indien de iPhone wel aangaat, zijn er een aantal mogelijkheden. In sommige gevallen zal je meteen kunnen testen, maar je kan ook geconfronteerd worden met veiligheidsmaatregelen zoals Face ID, Touch ID of een wachtwoord. In dat geval moet de eigenaar je soms toegang verlenen. Ook bestaat de mogelijkheid dat een iPhone eerst moet worden ingesteld, voordat die getest kan worden.
Een iPhone testen
Als je eenmaal het thuisscherm ziet, kan je de iPhone beginnen te testen. Apple raadt aan om eerst te kijken of er al eens onderdelen zijn vervangen in het verleden. In het document legt het bedrijf ook uit hoe je te weten kan komen of een vervangen onderdeel van Apple zelf komt, of van een ander bedrijf: dat is belangrijk, want de iPhone werkt soms niet goed met onderdelen van derden. Ook of een onderdeel correct functioneert, kan je zelf zien.
Ook belangrijk is om de batterijgezondheid te controleren. Voor alle modellen vanaf de iPhone 6 met minstens iOS 11.3 kan je die informatie zelf terugvinden in de instellingen. iPhones met batterijen die aan vervanging toe zijn, zullen dat zelf aangeven. Als een bootlegbatterij wordt gebruikt, werkt deze functionaliteit niet.
Ten slotte raadt Apple aan om een reeks belangrijke functionaliteiten te testen. Het gaat onder andere om de Wi-Fi, de externe knoppen, de camera (in verschillende belichtingen), de speakers en de microfoon.