Tech-miljardair noemt strenge AI-regels 'een vorm van moord'

©Unsplash

kunstmatige intelligentie ai marc andreessen tech miljardair manifest
17 oktober 2023 om 16:23

De steenrijke tech-investeerder Marc Andreessen ziet kunstmatige intelligentie als onze 'Steen der Wijzen', en noemt te strenge regelgeving 'een vorm van moord'.

Andreessen maakte met Netscape ooit één van de eerste internetbrowsers en wist daarna via slim investeren erg rijk te worden. Hij wordt inmiddels geschat op een vermogen van 1,7 miljard dollar, en steekt nog steeds veel geld in technologische ontwikkeling. Zijn interesse gaat nu uit naar kunstmatige intelligentie, en Andreessen beklaagt zich over alle negativiteit, angst en strenge regelgeving rond AI.

In een manifest roept de miljardair op tot optimisme: het Techno-Optimist Manifesto. Een fors artikel van 5200 woorden, waarin de miljardair uitlegt waarom hij all in op AI gaat. Hij ziet kunstmatige intelligentie als het volgende hoofdstuk in de menselijke rol bovenaan de voedselketen. Bijna religieus spreekt hij over AI: 113 keer staat de tekst 'wij geloven' in het manifest.

'AI kan levens redden, dus regels is bijna moord'

Het manifest gaat er met een gestrekt been in. "Wij geloven dat kunstmatige intelligentie levens kan redden - als we dat toelaten", aldus het manifest. "De geneeskunde, naast vele andere gebieden, bevindt zich in het stenen tijdperk in vergelijking met wat we kunnen bereiken met samengevoegde menselijke en machine-intelligentie die aan nieuwe genezingen werkt. Er zijn tientallen veelvoorkomende doodsoorzaken die met AI kunnen worden verholpen, van auto-ongelukken tot pandemieën tot vriendschappelijk vuur in oorlogstijd."

"Wij geloven dat elke vertraging van AI levens zal kosten. Sterfgevallen die te voorkomen waren door de AI die werd verhinderd te bestaan, is een vorm van moord", aldus het manifest.

Andreessen en de andere ondertekenaars vinden dat tegenstanders van AI niet zo moeten zeuren. "Er wordt ons verteld dat technologie onze banen wegneemt, onze lonen verlaagt, de ongelijkheid verhoogt… Ons wordt verteld dat we boos, verbitterd en wrokkig moeten zijn over technologie. We krijgen te horen dat we pessimistisch moeten zijn", aldus de miljardair.

'Sociale veiligheid' is de vijand

De investeerder noemt in het manifest 'sociale veiligheid' als vijand van de vooruitgang. Ook moet het manifest niks weten van 'tech ethiek' en 'risicomanagement'. Ruim baan voor de technologische ontwikkeling, pleiten de ondertekenaars.

Veel overheden zijn inderdaad terughoudend als het gaat om de snel oprukkende mogelijkheden van kunstmatige intelligentie. Nog geen jaar is AI onderwerp van gesprek: eind november 2022 ging ChatGPT pas live. De halve techwereld reageerde met paniekvoetbal, en overheden probeerden halsoverkop regels in te stellen, over dingen waar we tot nu toe niet over hoefden na te denken.

De VS en Europa stemden allebei al voor een eigen AI Act, die wat regels stelt aan AI. En ook Amnesty International trok onlangs nog aan de bel.

'Aarde kan met AI 50 miljard mensen aan'

Volgens het manifest hebben we echter geen tijd te verliezen. Veel van onze huidige zorgen zouden door AI opgelost kunnen worden. "Wij geloven dat onze planeet dramatisch onderbevolkt is, in vergelijking met de bevolking die we zouden kunnen hebben met overvloedige intelligentie, energie en materiële goederen", aldus het manifest.

"Wij geloven dat de wereldbevolking vrij gemakkelijk kan uitbreiden tot 50 miljard mensen of meer, en dan veel verder naarmate we ons uiteindelijk op andere planeten vestigen. Wij geloven dat uit al deze mensen wetenschappers, technologen, kunstenaars en visionairs zullen komen die onze stoutste dromen te boven gaan. Wij geloven dat de ultieme missie van technologie is om het leven te bevorderen, zowel op aarde als in de sterren."

De radicaal optimistische visie van Andreessen staat haaks op die van onder andere Elon Musk en OpenAI-topman Sam Altman. Hoewel die beiden ook flink investeren AI, wijzen zij constant op de potentiële gevaren van de technologie.

Lees meer nieuws over kunstmatige intelligentie.