© Amazon

amazon prijzen vergelijken webwinkel laagste prijs

Amazon belazerde iedereen met geheim algoritme: 'Prijzen bij rivalen opgedreven'

2 november 2023 om 20:50
Update: 2 november 2023 om 20:50

Webwinkelreus Amazon gebruikte een geheim algoritme om de prijzen bij concurrerende websites op te drijven. Dat blijkt uit informatie van de Federal Trade Commission, de Amerikaanse beurswaakhond. Het algoritme zou Amazon 1 miljard dollar extra winst hebben opgeleverd.

De nieuwe informatie over de praktijken van de e-commerce-gigant is openbaar gemaakt in de antitrust-rechtszaak van de FTC tegen Amazon. De overheidsorganisatie, samen met 17 staten, klaagde Amazon in september aan omdat het zijn sterke positie op de markt zou misbruiken om de concurrentie de kop in te drukken.

In de uittreksels van de rechtszaak worden meer details vrijgegeven over 'Project Nessie', het algoritme dat eerder al door de Wall Street Journal en voormalig Vox-journalist Jason Del Ray bekend was gemaakt. De tool werd gebruikt om na te gaan hoe sterk Amazon de prijzen van bepaalde producten kon verhogen op zo’n manier dat de concurrentie zou meegaan. Volgens de aanklacht van de FTC heeft Project Nessie het bedrijf zo’n 1 miljard dollar aan bijkomende winst opgeleverd.

Jarenlang gebruikt

Project Nessie zou in 2014 zijn opgestart en werd minstens acht keer gebruikt tussen 2015 en 2019. Tijdens periodes dat Amazon nauwer onder de loep werd genomen door de buitenwereld, werd het algoritme uitgeschakeld. Wanneer de kust veilig was, maakte Amazon er weer gebruik van. Momenteel zou Project Nessie niet meer gebruikt worden.

Volgens Tim Doyle, een woordvoerder van Amazon, is het beeld dat de FTC schetst over Project Nessie misleidend. Dat vertelde die in een toelichting aan meerdere media. "Nessie werd gebruikt om te proberen te voorkomen dat onze prijsmatching zou leiden tot ongebruikelijke resultaten, waarbij de prijzen zo laag werden dat ze onhoudbaar waren. Het project liep een paar jaar voor een aantal producten, maar werkte niet zoals bedoeld, dus hebben we het een paar jaar geleden geschrapt", klinkt het.

Berichten gewist

Dat Project Nessie een onschuldig programma was, verklaart niet waarom Amazon interne berichten heeft gewist toen de FTC begon rond te snuffelen. In de aanklacht beweert de beurswaakhond dat het bedrijf twee jaar aan communicatie 'vernietigde' op de berichtenapp Signal. Dat terwijl het Amazon op voorhand had verzocht dat niet te doen.

Ook daar had Doyle een antwoord op. Volgens de woordvoerder heeft Amazon vrijwillig aan de FTC laten weten dat werknemers Signal gebruiken en heeft het er alles aan gedaan om het agentschap toegang te geven tot interne berichten. Amazon deed dat volgens Doyle 'zelfs als ze niets te maken hadden met het onderzoek van de FTC'.

Lees meer tech-nieuws.