© Babylon Bee

De X-chatbot van Musk is 'anti-woke' en neemt geen blad voor de mond

De X-chatbot van Musk is 'anti-woke' en neemt geen blad voor de mond

8 december 2023 om 12:33
Laatste update: 11 december 2023 om 11:39

Elon Musks sarcastische, anti-woke chatbot, genaamd Grok, is vanaf donderdag beschikbaar voor betalende X-gebruikers. "Welkom in de wereld Grok – de ultieme 'ride or die'", zei X-ceo Linda Yaccarino in een X-bericht – een soort digitaal drinkmaatje dus…

Toegang tot de nieuwe ‘anti-woke’ chatbot begint vanaf vandaag. De chatbot is getraind op allesbehalve ‘woke’ content. Musk zag dat alle bestaande chatbots zoals Bard en ChatGPT veel te woke zijn, met volgens Musk dus te politiek correcte antwoorden. Dit wil hij in zijn eigen chatbot vermijden. Musk heeft Grok specifiek ontworpen om anti-woke te zijn en de politieke correctheid die in andere chatbots is ingebouwd, te vermijden. Eerder zei Musk: “Het gevaar van AI trainen om 'woke' te zijn – met andere woorden, om te liegen – is dodelijk.”

Alleen op uitnodiging

Wij bij Bright hebben nog geen uitnodiging gekregen om de chatbot te testen, maar wat we zo online kunnen vinden, is niet mals. Schelden en iemand beledigen doet de chatbot maar al te graag. Zo zei de chatbot in een gesprek met een gebruiker dat hij de reden is dat aliens onze planeet nog niet hebben bezocht – de gebruiker vroeg zelf wel om ‘geroast’ te worden door de chatbot, maar dat werkt wel. Pas dus op wat je vraagt aan de chatbot, sommige antwoorden wil je misschien niet horen.

Grok is verbonden aan het internet en ook toegang tot alle X-data. Zo gaf Grok een volledig en kloppend antwoord op de vraag ‘Wat is er aan de hand met AI vandaag': Grok vertelde over het zojuist aangekondigde Gemini-model van Google.

Twitter-chatbots hebben een illuster verleden

Een chatbot verbinden aan X (Twitter), dat hebben we eerder gehoord. Tay.ai van Microsoft was een chatbot op Twitter die automatisch gesprekken met gebruikers kon aangaan. Dat liep destijds snel uit de hand, want Tay begon allerlei racistische uitspraken te doen en wijdde tweets aan Hitler.

Grok zal gevoelige vragen beantwoorden, terwijl Bard en ChatGPT die juist vermijden. Gebruikers merkten op woensdag op dat als je aan Gemini Pro in Bard vraagt naar Israël en Gaza, de chatbot je gewoon vertelt om het op te zoeken op Google. Voorlopig is het misschien verstandig om de bal terug te kaatsen en bij de gebruiker aan te dringen zelf onderzoek te doen: dat voorkomt de soms vreemde, feitenvrije antwoorden bij gevoelige kwesties. Zulke ingebouwde beperkingen heeft Grok echter niet. Grok zegt gewoon wat je vraagt en neemt geen blad voor de mond.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.