Zoveel tieners voelen zich verslaafd aan social media: 'Erg verontrustend'
Steeds meer jongeren geven aan dat ze zich verslaafd voelen aan Instagram, TikTok, Facebook, Snapchat en andere socialmedia-apps. Een nieuw wetenschappelijk onderzoek wijst op de zorgwekkende schaal van dit probleem. "Het is opvallend dat zoveel mensen er zo over denken", zegt een van de wetenschappers.
Dat jongeren heel veel tijd aan sociale media besteden, is al jaren duidelijk, maar volgens een nieuw Brits onderzoek geeft een zeer grote groep aan het eigen gebruik problematisch te vinden. Bijna de helft van de Britse tieners zegt last te hebben van een verslaving aan sociale media. Dat meldt The Guardian op basis van een nieuw onderzoek van wetenschappers van de Universiteit van Cambridge.
Voor het onderzoek werden zevenduizend mensen van tussen 16 en 18 jaar oud gevraagd of ze het eens waren met de stelling 'Ik denk dat ik verslaafd ben aan sociale media'. Daarop antwoordde 48 procent met 'Ja'. Ook opvallend: meer meisjes (57 procent) dan jongens (37 procent) voelt zich verslaafd aan sociale media.
Slecht gevoel over eigen gedrag
De wetenschappers zeggen dat dit niet betekent dat al deze jongeren echt lijden aan een verslaving in de traditionele zin van het woord, maar wel dat ze een problematische relatie met de technologie hebben en dat ze een 'gebrek aan beheersing' ervaren. "Het is niet fijn om het gevoel te hebben dat je geen zeggenschap hebt over je eigen gedrag. Het is opvallend dat zoveel mensen er zo over denken. Dit is erg verontrustend", zegt een van de onderzoekers in The Guardian.
Volgens andere onderzoekers is er meer onderzoek nodig om te kunnen bewijzen dat sociale media psychologische schade veroorzaken. Maar in 2022 bleek bijvoorbeeld uit een ander onderzoek ook dat sociale media leidden tot minder levensvreugde onder tieners.
Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal en ontvang onze nieuwsbrief.