Google hakt binnenkort koppelingen door tussen Zoeken, Maps, YouTube en meer
Google-diensten delen onderling data, dat zijn we gewend. Google Zoeken weet wat je op YouTube kijkt en waar je woont. Dat is vanaf 6 maart niet meer zo in de EU: het wordt losgekoppeld, en je moet er zelf opnieuw toestemming voor geven.
De Europese aanpak van de grote techbedrijven is inmiddels bekend: de bedrijven hebben wat de EU betreft te veel macht en die wordt ingeperkt. Dat gebeurt nu ook met Google, in het kader van de Digital Markets Act. Die wet regelt dat de grote techbedrijven hun formaat en macht niet mogen misbruiken om het de concurrentie moeilijker te maken. Voor Google betekent dat: geen standaard koppeling meer tussen veel verschillende diensten die Google heeft – zo'n koppeling kan een concurrent immers niet maken.
Google gaat de koppelingen tussen zijn diensten dus losmaken, vanaf 6 maart. Het gaat om koppelingen tussen Google Zoeken, YouTube, de advertentie-diensten van Google, de Google Play Store, browser Chrome, Google Shopping en Google Maps. Die diensten waren tot nu toe allemaal aan elkaar gekoppeld, en dus zal het sowieso opvallen als dat niet meer zo is. Niet alleen kan Google zijn advertenties dan minder goed personaliseren, het is ook goed mogelijk dat je als gebruiker onbewust bent gaan vertrouwen op die onderlinge koppelingen.
Kiezen welke je wil houden
Je kan vanaf maart zelf kiezen welke diensten je aan elkaar wil koppelen: allemaal, geen of alleen bepaalde. Je blijft wel gewoon overal ingelogd, maar kan dus wel een verandering merken als je de verschillende Google-diensten ontkoppeld laat. Zo leert YouTube bijvoorbeeld ook van je zoekopdrachten in Google, legt het bedrijf uit: daar word het standaard kijkoverzicht van YouTube op gebaseerd. Ook de Discover-feed werkt zo, en wordt dus wat minder gepersonaliseerd volgens Google. Ook als je ergens een reservering maakt in Google Zoeken, zal die straks niet meer automatisch verschijnen in Google Maps.
Het koppelen of weer ontkoppelen van de Google-diensten regel je straks in je Google-account. In het menu 'Gegevens en privacy' klik je in 'Gekoppelde Google-services' op de optie 'Gekoppelde services beheren'. Dan kun je kiezen welke diensten je wil koppelen. Die optie is op moment van schrijven nog niet beschikbaar, maar dat moet voor 6 maart wel gebeuren.