©Wolter Kok

Deze draadloze koptelefoon van Philips is fraaier dan die van Sony

Deze draadloze koptelefoon van Philips is fraaier dan die van Sony

29 januari om 23:49

Philips heeft met zijn draadloze koptelefoon Fidelio L4 een alternatief voor de bekende koptelefoons van Sennheiser en Sony. Maar klinkt de Philips-headset ook net zo goed?

Philips is al tientallen jaren actief op de audiomarkt. In de Fidelio-lijn van het merk vind je onder meer soundbars, draadloze oordoppen en speakers. Eerder hebben wij al eens een Fidelio-soundbar getest, met afneembare satellietspeakers, nu nemen we de recente Philips-koptelefoon onder de loep.

Geluidskwaliteit

De Fidelio L4 is een gewaagde concurrent van de Sony-koptelefoons. Hij klinkt goed en heeft een gebalanceerd geluid. Dit komt ook mede door de Fidelio 'sound signature'. Met de app kun je het geluid van de koptelefoon aanpassen aan je smaak door middel van een equalizer.

Ook heeft Philips de ruisonderdrukking goed voor elkaar. Veel lage en soms hoge tonen weet hij eruit te filteren. Sony's WH-1000XM4 en WH-1000XM5 zijn echter nog net iets beter op dat vlak.

Uiterlijk

De Philips-koptelefoon heeft een redelijk chic uiterlijk. Hij voelt stevig aan, hoewel hij volledig gemaakt is van plastic. Ook zit er een robuuste reistas bij. Dit is ook wel nodig, want de koptelefoon biedt geen optie om hem op te vouwen. Net zoals de concurrenten van Sony kun je alleen de schelpen omdraaien, maar niet in elkaar vouwen. Dat is geen probleem als je genoeg plek hebt in je tas.

Het enige nadeel aan het uiterlijk van de koptelefoon: de oorschelpen. Die zijn voor mij net iets te klein. Na een korte draagtijd van een half uur had ik al last van dit probleem. Dit wil niet zeggen dat het voor iedereen een probleem is, maar het is iets om rekening mee te houden.

Gebruiksvriendelijkheid

De koptelefoon heeft in de schelpen touchknoppen ingebouwd. Niets nieuws, maar wel mooi meegenomen. De enige aanmerking die ik heb aan de knoppen is hoe je de noise cancelling bedient. Dat vereist nogal wat kennis om te weten welk geluid wat doet. Er zijn meerdere standen van noise cancelling, maar ik heb vooral de sterkste gebruikt.

Het automatisch herkennen van je oren is heel gevoelig – bijna te gevoelig. Als ik de koptelefoon op tafel leg, komt het nog weleens voor dat de muziek weer opnieuw start. Geen grote ergernis, maar toch wel jammer.

Ook biedt de app een goed overzicht over de functies van de koptelefoon, in welke stand van noise cancelling hij staat en waar je naar luistert. Je kunt hier ook de equalizer aanpassen en zien hoeveel batterij er nog over is.

Conclusie

De Philips Fidelio L4 is een koptelefoon die alle boxen aftikt die belangrijk zijn in een koptelefoon. Maar ik mis een beetje de 'speciale feature' waarmee deze headset uitblikt, vooral omdat er zoveel concurrenten zijn op deze markt.

Over het algemeen ben ik erg te spreken over de functies die de Fidelio L4 heeft. Ondanks de krappe oorschelpen klinkt hij heel zuiver en geeft hij elk geluid de plaats die het verdient. Wel concurreert hij in een lastige klasse, waar ook de Sony WH-1000XM4 zich bevindt met een goedkoper prijskaartje van 245 euro. Dat Sony-model is al wel wat ouder, maar nog steeds een goede koop. Hecht je meer waarde aan design en kwaliteit, dan zou ik toch voor de Philips Fidelio L4 gaan. Deze klinkt beter dan de XM4 en voelt ook beter aan. De Philips Fidelio L4 is verkrijgbaar voor 345 euro.

Lees meer reviews of blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.