Toch géén boete voor bejaarde op elektrische step, wél 8 kilometer lopen
Een 77-jarige man uit Hoorn heeft met succes voor de rechter een boete voor het rijden op een elektrische step aangevochten. Agenten gaven hem 280 euro boete en namen zijn e-step in beslag. Hij moest vervolgens 8 kilometer lopen naar zijn camping. De rechter zette maandag een streep door de straf.
De man uit Hoorn ging in beroep tegen de boete die hij in 2022 kreeg toen hij op vakantie was in Zeeland. Na jaren in Portugal te hebben gewoond zei hij niet te weten dat elektrische stepjes in Nederland op de openbare weg nog altijd verboden zijn.
Hij reed in de buurt van het Zeeuwse Hulst op zijn elektrische step toen agenten hem tegenhielden. De agenten pakten zijn e-step af en slingerden hem op de bon: 280 euro. "Ik moest 8 kilometer teruglopen naar de camping. Dat was al een hele straf", aldus de man tegen de rechter.
Het Openbaar Ministerie vroeg de rechter om alsnog een boete van 280 euro op te leggen, maar dan voor de helft voorwaardelijk. De rechter schold de steppende senior echter zijn boete kwijt. "U heeft uw lesje wel geleerd. U moet rondkomen van een AOW en hebt geen strafblad. Daarom laat ik het bij een waarschuwing." De man heeft zijn e-step teruggekregen, maar belooft er in Nederland niet meer de weg mee op te gaan.
Wanneer legaal op je e-step?
Bijna alle elektrische stepjes mogen in Nederland, in tegenstelling tot de meeste EU-landen, momenteel niet de openbare weg op. Maar een paar modellen zijn door de RDW goedgekeurd. Over een paar jaar moeten nieuwe regels van kracht worden, waardoor dit soort lichte elektrische voertuigen (LEV’s) gelegaliseerd worden. Maar de e-stepjes moeten dan waarschijnlijk nog altijd eerst door de RDW gekeurd worden.
Meerdere politieke partijen willen dat gemeenten ook na de legalisering nog de mogelijkheid krijgen om e-stepjes van de straten te weren. Ze vinden dat fietspaden er 'niet altijd voor kunnen worden ingericht'.
Meer over elektrische stepjes: wat riskeer je als je met e-step de weg op gaat?