Wat moet TikTok eigenlijk kosten, voor wie het overneemt? 100 miljard, denken ze zelf
TikTok moet van de VS op zoek naar een nieuwe eigenaar, of ze zijn over een jaar niet meer welkom in het land. Maar wat is het prijskaartje van het meest besproken sociale netwerk ter wereld?
De Amerikaanse senaat stemde gisteren voor de wet die TikTok verplicht een niet-Chinese eigenaar te zoeken, en vannacht werd de wet door president Biden ondertekend. Daarmee loopt de klok voor TikTok, dat nu negen maanden de tijd heeft om een overnamekandidaat te vinden. Maar wat tel je neer voor TikTok, en valt er af te dingen?
Dan is het maar net de vraag welk deel van TikTok je bedoelt. Want wat gaat er gebeuren? TikTok-eigenaar ByteDance legt zich niet zomaar neer bij de Amerikaanse wet, maar laten we er even vanuit gaan dat het toch tot zo'n verkoop komt. Verkoopt ByteDance dan heel TikTok, of alleen de Amerikaanse tak? En zou dat werken, want ook voor TikTok-kijkers in andere landen, maken Amerikaanse TikTokkeres een groot deel van de populaire content.
Bedragen van 20 tot 100 miljard dollar
Alleen de Amerikaanse activiteiten van TikTok zouden volgens een geïnteresseerde partij 20 miljard dollar waard zijn, meldt zakenkrant The Wall Street Journal. Bij ByteDance zelf zou de wereldwijde waarde van TikTok worden geschat op grofweg de helft van volledige waarde van ByteDance: dat is zo'n 225 miljard dollar waard, waarmee TikTok dus ruim 100 miljard dollar zou kosten.
En dan is het weer de vraag: wordt die waarde inderdaad betaald? Want dit is nooit eerder gebeurd: een gedwongen verkoop, en dan ook nog van zo'n enorm bedrijf. Het is wel eerder voorgekomen dat grote Amerikaanse bedrijven gedwongen werden opgesplitst: oliebedrijf Standard Oil en telecombedrijf Bell waren bijvoorbeeld destijds veel te groot. Hier speelt wat anders, en bovendien is het geen Amerikaans bedrijf. Dat is belangrijk, want het meest waardevolle deel van TikTok – dat gouden algoritme – dat wil China niet bij de verkoop doen.
En hoewel tech-overnames heel gangbaar zijn, wordt bij veruit de meeste overnames enkele miljoenen tot soms een paar miljard betaald. De veelbesproken overname van Activision Blizzard door Microsoft à 69 miljard dollar is echt een uitzondering. Instagram werd bijvoorbeeld voor 1 miljard dollar overgenomen door Facebook, dat later voor een spraakmakende 19 miljard dollar WhatsApp overnam.
Peperduur potje blufpoker
Of er echt iemand 100 miljard voor TikTok over heeft, valt te bezien. Ook omdat de dynamiek van de verkoop zo uitzonderlijk is. Want zodra de tijd gaat dringen, kan er nog best weleens afgedongen worden. Want verstrijkt de tijd en wordt TikTok in de VS verboden, krijgt ook de waarde een klap. En dan komt er ook nog bij dat zowel de reguliere aandeelhouders als ByteDance-oprichter Zhang Yiming een stem hebben. En de stem van Zhang, die 20 procent van de aandelen bezit, weegt mogelijk zwaar genoeg dat hij zelf zou kunnen besluiten om een Amerikaans verbod op de koop toe te nemen.
Met andere woorden: er is enorm veel geld mee gemoeid, en de TikTok-saga kan zomaar uitgroeien tot het duurste potje blufpoker in de tech-geschiedenis.
Meer TikTok en mis niets met onze Bright-app.