Doorbraak in techniek voor zonnecellen van goedkoop perovskiet: gaan nu lang mee
Ook de technologie achter zonnepanelen ontwikkelt snel. Wetenschappers zoeken naar materialen die goedkoper te verwerken zijn en een hogere opbrengst hebben. Perovskiet is zo een dergelijk materiaal, en nu is een doorbraak ontdekt.
Dit materiaal is veelbelovend omdat het goedkoop is en door de geringe dikte erg flexibel en makkelijk te verwerken. Alleen heeft perovskiet een groot probleem: de opbrengst ligt nog iets achter die van de huidige zonnecellen.
Een oplossing hiervoor is het combineren van perovskiet met organische cellen. Deze tandem maakt het mogelijk de energieopbrengst te verhogen. Alleen is de levensduur van deze combinatie weer te kort. Dit wordt veroorzaakt door een proces met de naam ‘Phase Segregation’.
Het Soochow University’s Suzhou Key Laboratory of Novel Semiconductor-optoelectronic Materials and Devices (topnaam) zegt hiervoor een oplossing gevonden te hebben door een legering aan te brengen.Tijdens een test die 1000 uur duurde heeft men positieve resultaten geboekt.
Om de opbrengst te meten gebruikt men een eenheid. PCE staat voor ‘power conversion efficiency’ en weerspiegelt de effectiviteit in het omzetten van zonlicht naar energie. In het lab van de universiteit kwam de PCE uit op 25.82%. Bemoedigende resultaten, maar er zijn meer testen nodig voor wat betreft de levensduur.
TNO
In Nederland werkt TNO ook aan de ontwikkeling van zonnecellen met perovskiet en ook daar is de levensduur een uitdaging. Het instituut probeert een perovskiet zonnepaneel te maken dat in 20 jaar maar 20 procent van zijn opbrengst verliest. Er is ook een probleem op te lossen wanneer het gaat om duurzaamheid. In een perovskiet zonnecel zit namelijk lood. Hoe weinig dat ook is, TNO wil graag zorg dragen voor een product dat makkelijk te recyclen is.
Volgens TNO heeft perovskiet de volgende voordelen. De grondstoffen zijn overal ter wereld te vinden, dat maakt het materiaal goedkoop. Ook heb je maar een heel dun laagje nodig van het materiaal. Tussen de 0,5 en 1 micrometer is al genoeg om een zonnecel te maken. Dit bespaart materiaal en dus kosten en het is op meer soorten ondergronden aan te brengen. Daarbij komt dat het minder energie kost om de zonnecel op een ondergrond aan te brengen, hiermee bespaart men energie en geld.
Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.