Zoveel elektronisch afval belandt nog steeds in het restafval
Nederlanders leverden vorig jaar gemiddeld 5,6 kilo aan elektrische apparaten in. Dat is slechts honderd gram meer dan een jaar eerder. Ook belandt nog steeds een verontrustend groot deel van het elektronisch afval tussen het restafval.
Dat blijkt uit een nieuw onderzoek door de Stichting OPEN, dat gemeenten vergeleek op basis van het aantal kilogram ingezameld elektrisch afval per persoon. Oisterwijk, Westervoort en Westerwolde scoren het beste met gemiddeld 11,5 kilo aan e-waste per persoon. Dinkelland presenteert het slechtste met 1,1 kilo. In totaal doen de gemeenten het slechts iets beter dan een jaar eerder.
Er is nog heel veel ruimte voor verbetering, zegt Stichting Open-voorzitter Steven van Eijck. "Te veel waardevolle materialen gaan nog verloren. Dat is niet alleen zonde, maar ook risicovol door de gevaarlijke stoffen die in het milieu terechtkomen."
Nederlanders gooien ook nog steeds veel apparatuur weg tussen het restafval. "We hebben ook vastgesteld dat in 2023 er meer dan 20 miljoen kilo elektronisch afval in het restafval terecht is gekomen. Dat komt neer op ongeveer 1,4 kilo per Nederlander per jaar." Onder de elektronica die relatief vaak in het restafval belandden zijn lampen, vapes, elektrisch speelgoed en gadgets.
Koelkasten op straat in Amsterdam groot probleem
De Stichting Open uit ook kritiek op de inzamelmethode van de gemeente Amsterdam, waar kapotte en afgedankte koelkasten op vaste dagen langs de kant van de weg worden gezet om ingezameld te worden door de gemeentelijke afvaldienst. Dat leidt volgens de stichting tot zeer milieuonvriendelijke praktijken. "Terwijl het witgoed langs de kant van de weg staat, worden de compressorpotten illegaal verwijderd om als schroot verkocht te worden. Hierbij komt het koelgas vrij en belandt het in de atmosfeer."
Volgens het onderzoek ontbreken de compressorpotten in Amsterdam vier keer vaker dan het landelijke gemiddelde. De hoofdstad doet het op dit vlak veel slechter dan andere grote steden. "Dit onderstreept de noodzaak voor een herziening van de inzamelingstrategie, om de milieu-impact te minimaliseren en de efficiëntie van de recycling te maximaliseren."
Lees meer tech-nieuws en blijf op de hoogte met ons WhatsApp-kanaal.