©Her

WhatsApp-moederbedrijf wil AI in je oren stoppen

WhatsApp-moederbedrijf wil AI in je oren stoppen

14 mei om 02:10

Naast allerlei AI-functies werkt Meta, het moederbedrijf van WhatsApp, ook aan een nieuwe draagbare gadget met ingebouwde camera's met AI-mogelijkheden. Het zou gaan om oordoppen of een koptelefoon.

Meta maakt al jaren slimme brillen en enkele andere apparaten, met wisselende resultaten. Zo werd de slimme speaker Portal van het bedrijf een grote flop. Ook stopte Meta na jaren met het ontwikkelen van een eigen smartwatch. De laatste tijd heeft Meta zich net als veel concurrenten op AI gestort. Onder de noemer Meta AI krijgen WhatsApp, Facebook en Instagram er steeds meer AI-functies bij.

Sommige van die Meta AI-functies kun je straks mogelijk ook gebruiken op speciale oordoppen of een koptelefoon. Dat is namelijk het nieuwe hardwareproject van het bedrijf, meldt The Information op basis van bronnen die bekend zijn met Meta's plannen. Het bedrijf van Mark Zuckerberg bevindt zich nog in de beginfase van het ontwerpen van de AI-headsets en heeft nog niet besloten om te gaan voor oordopjes of een hoofdtelefoon.

Ingebouwde camera's

Meta zou het project intern 'Camerabuds' noemen, omdat ze twee naar buiten gerichte camerasensoren hebben die de omgeving scannen en in realtime AI-functies kunnen aansturen. Mark Zuckerberg is volgens de bronnen van The Information nog niet tevreden over de 'verschillende mogelijke ontwerpen van het apparaat'. 

Medewerkers zouden nog zorgen over de prototypes hebben, zoals problemen met de batterijduur en dat de apparaten te warm zouden worden. Daarnaast zijn er allerlei privacyproblemen rond draagbare gadgets waar onzichtbare camera’s in ingebouwd zijn. Nog een probleem: bij mensen met lang haar zouden hun lokken het zicht van de camera’s blokkeren.

Net als in de film Her 

De gedachte lijkt te zijn dat consumenten al massaal gewend zijn om oordoppen en koptelefoons te dragen en dat deze apparaten daarom veel laagdrempeliger zijn dan slimme brillen. Bij een virtuele assistent waar je tegen kunt praten via oordopjes gaan de gedachten natuurlijk terug naar de sciencefiction-film Her van ruim tien jaar geleden.

Ook praten met ChatGPT 

Een vergelijkbare associatie met de film Her is er ook bij de nieuwe spraakgestuurde assistent in ChatGPT. OpenAI onthulde maandagavond zijn nieuwe AI-model GPT-4o, dat onderdeel wordt van ChatGPT. In het nieuwe model is de spraakfunctie flink verbeterd, waardoor er realistische gesprekken mogelijk zouden zijn, waarbij de virtuele assistent met een natuurlijke stem en vrijwel zonder vertraging reageert. 

Lees meer nieuws over AI en mis niets met ons WhatsApp-kanaal.