Poes is robot te slim af in bijzondere kunstinstallatie
Wat als we het straks aan een robot overlaten om Coco, Bella of Simba te vermaken als we een dagje weg zijn? In een nieuwe kunstinstallatie die Cat Royale heet hebben computerwetenschappers van de Universiteit van Nottingham dit getest.
Samen met kunstgroep Blast Theory is de installatie te zien geweest op de World Science Fair in Brisbane, Australië. Inmiddels reist de installatie rond, maar is er altijd een reeks YouTube-video’s om te kijken (en zelfs met een Webby Award zijn bekroond). De robots werken niet zoals de slimme voerbakken die menig kattenmannetje of -vrouwtje tegenwoordig thuis heeft: het gaat ook niet om voeren. De robots zijn er puur om met de katten te spelen, of andersom.
Robots en katten
De robots bestaan uit een arm met daaraan een flexibel buisje met een vogelspeeltje, waarmee de katten kunnen gaan spelen. Tegen Eurekalert zegt Steve Benford van de Universiteit van Nottingham: “Op het eerste gezicht gaat het project over het ontwerpen van een robot om het leven van een kattenfamilie te verrijken door met ze te spelen, maar daarnaast onderzoekt het de vraag wat er nodig is om een robot te vertrouwen om voor onze geliefden en mogelijk onszelf te zorgen.”
Dieren en robots zijn vaak een bijzondere combinatie: je kunt op YouTube volop compilaties vinden van katten op robotstofzuigers, maar blindegeleidenhonden weten zich bijvoorbeeld soms geen raad met bezorgrobots. Het is dus niet altijd een goede band, al lijken de katten in dit project wel enthousiast over hun mechanische speelkameraad. Dat komt overigens ook omdat er heel wat onderzoek en zorg aan is besteed, stellen de onderzoekers, om het de dieren zo comfortabel mogelijk te maken. De katten leefden in de installatie voor 6 uur per dag en 12 dagen achtereen. Zelfs de robot had extra zorg gekregen: de Kino Gen3-robotarm heeft 7.000 kattenvideo’s bekeken om het spelen zo leuk en veilig mogelijk te maken voor de dieren. Er is bovendien een menselijke operator die de robot bedient.
Spelletjes doen
Het bijzondere is dat de katten er inderdaad regelmatig voor kozen om met de robot te spelen en dat ze dit ook leuk vonden (volgens een dierenexpert en de eigenaar van de kat, gebaseerd op de lichaamstaal van het beestje). En tot slot nog een leuk detail: één van de katten, Clover, ontdekte op de tiende dag dat ze bepaalde hoeken kon gebruiken om de gewrichten van de robot te manipuleren en zo toch haar speeltje te kunnen pakken. Ze zorgde er hiermee zelfs voor dat de waterfontein omviel. En zo kennen we katten natuurlijk het beste.
Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal en ontvang onze nieuwsbrief.