Nog een AI-gadget afgebrand: Rabbit R1 volgens onderzoeker 'een grote scam'
De knaloranje Rabbit R1 was de grote verrassing van techbeurs CES begin dit jaar, en al binnen een dag uitverkocht. De eerste recensies waren echter slecht, en een bekende YouTuber spreekt zelfs van 'oplichterij'.
De AI-gadget van Humane flopte al ontzettend – het bedrijf zou inmiddels in de verkoop staan. Maar ook de veel goedkopere Rabbit R1 lijkt helaas niet aan de verwachtingen te voldoen. Eerder bleek al dat het apparaatje stiekem weinig meer is dan een Android-app in een kleurrijke verpakking. Website CNET gaf het apparaatje een magere 6, Android Authority vindt dat het apparaatje een app had moeten zijn en The Verge vond ook dat je beter af bent met een smartphone.
YouTuber Coffeezilla gaat een stap verder en noemt de Rabbit R1 'een scam'. Hij ziet het tegenvallende apparaatje als een manier van de makers om snel geld te verdienen aan de AI-hype. De onderzoeker is in het bedrijf achter de R1 gedoken, en ontdekte dat Rabbit Incorporation een andere naam had: tot twee maanden voor de onthulling van de R1 heette het Cyber Manufacture. En dat bedrijf haalde de afgelopen jaren miljoenen aan investeringen op, in eerste instantie voor een NFT-project.
Distantiëren van NFT-gedoe
Er werd volgens Coffeezilla 6 miljoen dollar opgehaald voor dat project met de naam GAMA. Jesse Lyu, oprichter van Cyber Manufacture, zou zich met de naamsverandering naar Rabbit hebben willen distantiëren van het NFT-gedoe. Maar Coffeezilla heeft opnames waarin Lyu spreekt van 'grote investeringen' in de cryptocurrency GAMA.
De Rabbit-topman spreekt over een "next-level ervaring" en het "Gamaverse": hypetaal die we kennen uit vervlogen NFT-tijden. Investeerders in het project vragen zich ondertussen af waar hun geld eigenlijk naartoe is gegaan. Het zou niet voor het eerst zijn dat er wordt gefraudeerd met crypto-investeringen. Zit het geld eigenlijk in de Rabbit R1?
Rabbit: 'uit z'n verband gerukt'
Rabbit reageert tegenover Coffeezilla en stelt dat er geen terugbetaling kan zijn in het NFT-project, "tenzij de eigenaar zijn eigen NFT's, 'verbrandt' op de blockchain", aldus Rabbit Incorporation. "En we hebben het GAMA project niet 'verlaten', het is open source gemaakt en teruggegeven aan de gemeenschap", aldus de verklaring. De opname van Lyu is volgens de verklaring "uit z'n verband gerukt".
Maar ook WeGPT-oprichter Josh Olin was eerder al kritisch op Rabbit. Hij ziet AI als het nieuwe smoesje na NFT's voor cowboys die met grote beloftes snel veel investeringen willen innen. En hoewel AI in tegenstelling tot NFT's wel door veel grote bedrijven wordt opgepakt, is er ook hier duidelijk sprake van een hype, waar misbruik van gemaakt kan worden. Rabbit haalde immers al 20 tot 30 miljoen dollar aan investeringen op, die met het tegenvallende apparaatje voorlopig vast niet terug worden verdiend.
Meer kunstmatige intelligentie en mis niets met onze Bright-app.