Koptelefoon met AI isoleert stem van één gesprekspartner in drukke menigte
Stel je voor: je bent op een drukke netwerkborrel of in de kroeg, omgeven door een kakofonie van stemmen, en toch wil je maar één persoon horen. Traditionele noise cancelling koptelefoons zijn al goed in het creëren van een serene geluidservaring door storende omgevingsgeluiden te blokkeren. Maar wat als je de kracht had om selectief te luisteren naar precies diegene die je nodig hebt, met slechts één blik? Een nieuwe innovatie in AI-koptelefoons maakt dat binnenkort mogelijk.
Amerikaanse onderzoekers hebben een AI-systeem ontwikkeld dat het mogelijk maakt om slechts naar één persoon te luisteren in een drukke omgeving. Het systeem, met de naam "Target Speech Hearing" (TSH), stelt je in staat om, door slechts een paar seconden naar een spreker te kijken, diens stem te registreren. Vervolgens worden alle andere geluiden in de omgeving onderdrukt en hoor je alleen de stem van je gesprekspartner. Dat gebeurt zelfs als je je verplaatst en niet meer naar die persoon kijkt.
Het systeem gebruiken is heel simpel. Als je naar een pratende persoon kijkt, tik je simpelweg op een knop. De hoofdtelefoon doet er daarna drie tot vijf seconden over om de spreker te registreren. Dat gebeurt aan de hand van ingebouwde machine learning-algoritmes die de stem en spreekstijl van de persoon leren herkennen. Daarna kan de hoofdtelefoon alle geluiden die niet met deze patronen overeenkomen blokkeren.
Code is beschikbaar voor iedereen
Intussen werd de technologie getest op 21 proefpersonen. Zij oordeelden dat het gefilterde geluid twee keer zo helder klonk als ongefilterd geluid. Toch zijn er nog beperkingen. Voorlopig kan het systeem maar één spreker tegelijk registreren. Dat kan ook alleen maar als er zich geen andere luide sprekers in dezelfde richting bevinden.
Het systeem is nog niet op de markt beschikbaar. Tot nu toe bouwden de onderzoekers enkel een testapparaat. In een persbericht laten ze weten dat ze de code die ze gebruikten openbaar maken voor iedereen. Op die manier hopen ze dat ontwikkelaars de technologie voor meer mensen beschikbaar kunnen maken. Ook werken ze eraan om het systeem geschikt te maken voor oordopjes en hoortoestellen.
Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.