TikTok bood Verenigde Staten de optie het platform te killen

©Unsplash

TikTok bood Verenigde Staten de optie het platform te killen
21 juni om 21:32

TikTok en de Amerikaanse overheid liggen al een tijd met elkaar overhoop. Zodanig, dat er zelfs is besloten dat als TikTok-eigenaar ByteDance het platform niet verkoopt, het helemaal moet stoppen in de Verenigde Staten. Nu blijkt dat TikTok de Amerikaanse regering allang de optie heeft geboden om het platform geheel te killen.

TikTok bood in 2022 een zogeheten ‘kill switch’-aanbod, een dodemansknop waarmee het platform offline kon worden gehaald om zo iets te kunnen doen aan de zorgen over data. Het is uiteindelijk anders gegaan: de Amerikaanse overheid denkt dat TikTok Amerikaanse gebruikersgegevens deelt met de Chinese overheid en om die potentiële Chinese banden weg te snijden, zou ByteDance de app moeten verkopen. 

ByteDance vs de VS

ByteDance ontkent dat het gegevens zou delen met de Chinese overheid en hekelt de wet waardoor TikTok moet worden verkocht: “Deze wet is een radicale breuk met de traditie van dit land om een open internet te verdedigen. Het schept een gevaarlijk precedent waarbij de politiek achter een platform aangaat als de meningsuiting niet bevalt en het zelfs kan dwingen om te verkopen of gesloten te worden.”

TikTok gaat in hoger beroep tegen de wet. Het stelt dat de Amerikaanse regering na 2022 elk serieuze schikkingsgesprek weigerde en ook zo’n dodemansknop niet wilden aannemen als bewijs van de moeite die ByteDance had willen doen. Het idee is dat de Amerikaanse overheid bij gebruik van die knop de bevoegdheid zou krijgen om het platform op te schorten als het inderdaad bepaalde regels niet zou volgen, maar daar hadden de Amerikanen volgens het Chinese bedrijf dus geen behoefte aan. 

Hoger beroep

Nu is het andersom: er wordt vanuit gegaan dat TikTok zich niet aan de regels houdt en hierop moet de app verkocht worden. De Amerikaanse overheid zou uitnodigingen om er nog over te praten hebben genegeerd, inclusief het aanbod om het transparantiecentrum dat het oprichtte in de Amerikaanse regio Maryland te inspecteren. In september horen we wat de rechter uiteindelijk oordeelt over de onenigheid tussen de Amerikaanse overheid en TikTok. Als de Amerikaanse overheid wint, dan heeft TikTok tot januari 2025 de tijd om het Amerikaanse TikTok-deel af te stoten. Dan zullen Amerikanen helemaal geen toegang meer hebben tot het sociale videoplatform.

Lees meer over TikTok en mis niets met onze nieuwsbrief.