©Jaguar

Hoge Raad: koper mag van elektrische auto af om niet-behaalde actieradius

Hoge Raad: koper mag van elektrische auto af om niet-behaalde actieradius

30 juni 2024 om 11:00

Heb je een elektrische auto gekocht, maar komt de bolide totaal niet aan de beloofde actieradius? De Hoge Raad heeft nu bepaald dat de koper van een Jaguar I-PACE de koop mag ontbinden op basis van een niet-behaalde actieradius.

Jaguar had te maken met een zakelijke klant die de auto mede kocht omdat er een actieradius van 480 kilometer werd beloofd. Nu kan deze wel iets afwijken, het heeft immers ook te maken met veel andere factoren. Echter kon bewezen worden dat de I-PACE niet verder kwam dan 300 kilometer, wat de Hoge Raad aangreep om de koper in het gelijk te stellen. De dealer was na een eerdere uitspraak naar de Hoge Raad gegaan om te vragen om de uitspraak te vernietigen. Niet alleen zou de beslissing van het hof juridisch onjuist zijn, het zou ook niet begrijpelijk genoeg zijn geformuleerd. 

Jaguar I-PACE

De Hoge Raad geeft de dealer geen gelijk. Het schrijft: “De motivering van het hof hield onder meer in dat de koper op grond van de mededelingen van de verkoper over de actieradius van de Jaguar I-PACE, redelijkerwijs mocht verwachten dat de auto onder gebruikelijke omstandigheden (normaal rijgedrag, ook rijden in de winter, vooral rijden op de snelweg) een significant hogere actieradius had dan de in werkelijkheid gehaalde circa 300 kilometer. De uitspraak van het hof komt neer op de toepassing van de regel uit het Burgerlijk Wetboek over wanneer een zaak niet aan de overeenkomst voldoet.” De Hoge Raad laat weten dat het hof juist handelde omdat de zaak niet de eigenschappen bezit die de koper op grond van de overeenkomst mocht verwachten.

Dat de actieradius onder gebruikelijke omstandigheden ruim 35 procent minder is dan wat de verkoper belooft wordt gezien als het niet nakomen van de koopovereenkomst. Mocht jouw bolide ook de actieradius niet halen, dan hoeft dat niet te betekenen dat je ook je koopovereenkomst kunt laten ontbinden. Dit verschil is echter groot genoeg om dat -na een flinke juridische strijd- dus wel voor elkaar te krijgen.

Lees meer over energie, en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.