©Canva

Elon Musk: ‘Waarom zou ik mensen misleiden om een fractie van mijn rijkdom?’

Elon Musk: ‘Waarom zou ik mensen misleiden om een fractie van mijn rijkdom?’

6 juli om 10:00

Elon Musk heeft een proces aan zijn broek. Twitter-investeerders vinden dat Musk misleidende tweets heeft geschreven in de periode voorafgaand aan de koop van Twitter. Elon Musk vindt dat het ‘nergens op slaat’. “Hoe is het misleiding, als investeerders geen idee hadden van mijn groeiende belang in Twitter?” stelt hij.

Beleggers zeggen dat hij ze in 2022 opzettellijk heeft misleid door niet helder te zijn over zijn groeiende belang in Twitter. Hij tweette zelfs over het mogelijk starten van een eigen sociaal netwerk. Dit was slechts weken voordat hij bekendmaakte Twitter te kopen. Musk zou zelfs een frauduleuze strategie hebben bedacht om de aankoopprijs van Twitter met 200 miljoen dollar te verlagen. Musk zegt: “De aanklacht slaat nergens op, want het beweert dat ik altijd van plan was om het vermeende frauduleuze plan bekend te maken, terwijl het in de context van mijn buitengewone rijkdom een weinig zinvol bedrag is.”

Vergissing of fraude?

De rechtszaak is een class action, dus een ‘groepsrechtszaak’ gestart door een pensioenfonds van brandweermannen in Oklahoma namens alle mogelijk gedupeerde Twitter-beleggers. Musk wuift het allemaal in de wind: hij stelt dat alle aanwijzingen van dit vermeende gedrag wijzen op een vergissing, in plaats van fraude. “Ik begreep de Securities Exchange Act verkeerd,” zegt hij. Hierdoor zou hij de regel om te melden dat hij 10 procent eigenaar is van Twitter in maart 2022 niet hebben gehonoreerd. 

Hij meldde het daardoor te laat, omdat hij dacht dat hij het aan het einde van het jaar moest doen, terwijl dat in werkelijkheid 10 dagen na de maand waarin hij een belang van 5 procent vergaarde had moeten doen. Toen hij eenmaal leerde over die wet, heeft hij echter alsnog eerder gedaan, maar dit was 7 dagen nadat de deadline was verstreken. Je zou denken dat hij hier wel ervaring mee heeft met al zijn bedrijven, maar hij geeft aan dat hij het normaal alleen deed als hij volledig eigenaar was, niet als dat voor een minderheidsdeel was (via ArsTechnica).

Een fractie van zijn rijkdom

De rechtszaak zal waarschijnlijk op details neerkomen: is het een fout, is het frauduleus gedrag? Zou Elon het doen om minder dan 0,5 procent van de volledig prijs van Twitter af te krijgen? Hij denkt dat het niet logisch is dat het fraude zou zijn, maar tegelijkertijd kun je je afvragen of je van zo’n man zo’n grove fout kunt verwachten: als iemand de beste advocaten om zich heen kan verzamelen om alles rondom bezit uit te pluizen, dan is hij het wel. 

De aanklagers willen dat Musk een schadevergoeding betaalt om de verliezen te denken, plus rente, voor alle aandeelhouders van Twitter die zijn opgelicht voor de werkelijk waarde van hun aandelen. Musk heeft de aanklagers op zijn beurt tot 12 augustus de tijd gegeven om met hun argumentatie te komen. 

Meer over sociale media of abonneer je op onze nieuwsbrief.