Elon Musk stelt Tesla-robotaxi uit: aandelen kelderen

© Unsplash

Elon Musk stelt Tesla-robotaxi uit: aandelen kelderen
11 juli om 20:57
Laatste update: 11 juli om 22:04

Elon Musk belooft al jaren een robotaxi, maar krijgt het niet voor elkaar om er een te maken. De lancering van de zelfrijdende taxi is nu weer uitgesteld.

Dit jaar zei de CEO van Tesla nog dat de robotaxi op 8 augustus tijdens een evenement zou worden aangekondigd. Hij zou dan volledig zelf moeten kunnen rijden. Het is echter duidelijk dat het bedrijf nog niet zover is. Bezitters van een Tesla met een modus voor ‘Full Self-Driving’ moeten nog steeds op de weg letten en zijn zelf verantwoordelijk als ze een ongeluk veroorzaken. Het bedrijf zit momenteel ook nog middenin een aantal rechtszaken over dodelijke crashes.

Twee maanden uitstel

Nu lijkt het erop dat de lancering van de robotaxi twee maanden wordt uitgesteld. Hoewel het nog niet officieel bekend is gemaakt, zegt Bloomberg dat het nieuws wel aan de medewerkers van Tesla bekend is gemaakt. De engineers achter de robotaxi zouden zo wat extra tijd hebben om prototypes te maken en te testen.

Het testen van zelfrijdende auto’s is natuurlijk erg belangrijk, omdat er levens op het spel staan als de engineers een foutje maken. Des te meer omdat Tesla heeft gezegd dat de robotaxi ‘purpose built’ wordt, wat naar alle waarschijnlijkheid betekent dat er geen stuur en gaspedaal aanwezig is om in te grijpen als de auto een fout maakt.

Aandelen 6% gedaald

De aandeelhouders van Tesla lijken niet blij te zijn met de vertraging. De aandelen zijn al 6% minder waard geworden na het nieuws, terwijl de koers in de afgelopen elf dagen alleen maar steeg. Het wordt ook tijd dat Elon Musk zijn belofte aan de aandeelhouders waar gaat maken, want bedrijven zoals Waymo hebben al wel zelfrijdende taxi’s op de weg in de Verenigde Staten.

Lees meer over EV's en blijf op de hoogte van al het tech-nieuws met onze app.