©Cowboy

E-bikemerk Cowboy trekt racegame terug na kritiek van de gemeente Amsterdam

E-bikemerk Cowboy trekt racegame terug na kritiek van de gemeente Amsterdam

12 juli om 08:58

E-bikemerk Cowboy introduceerde eerder deze maand de game Race in hun Connect-app, waarmee fietsers elkaar kunnen uitdagen voor een 500-meter sprint op de openbare weg. Dat leidde tot woedde in de Amsterdamse gemeenteraad en daar lijken de cowboys bij Cowboy van geschrokken te zijn. De game is tot nader order uit de app verwijderd.

De Amsterdamse gemeenteraad besprak de game eerder deze week en ook burgermeester Femke Halsema had er niets goeds over te zeggen (via RTL Nieuws). Wethouder Melanie van der Horst vindt de game onveilig en schreef: "Het verkeer is absoluut geen spelletje en mensen aanzetten om tegen elkaar te gaan racen in een drukke stad is echt onverantwoord." Ze voegt eraan toe dat gamen op de fiets sowieso voor te veel afleiding zorgt en onveilige situaties creëert.

De game Race werd eerder aangekondigd als “’s werelds eerste interactieve In-Ride game” en laat Cowboy-eigenaren met elkaar connecten om een 500 meter sprint te houden. Degene met de snelste tijd gaat een rang omhoog en wordt verbonden met een snellere uitdager.

Cowboys intentie was dat gebruikers zich aan de maximum snelheid zouden houden en ook rustige plekken zoals parken zouden kiezen om de race te houden. CEO Adrien Roose schreef gisteren aan Van der Horst dat de spel voorlopig uit de app wordt gehaald:

“We luisteren en zullen volledig meewerken met de stad Amsterdam om over veiligheid in gesprek te gaan, en we pauzeren het spel Race terwijl we de situatie evalueren. Onze missie is de fiets het populairste transportmiddel te maken en we vinden veiligheid belangrijk. (...) We vragen fietsers een veilige plek te zoeken voor ze aan een race beginnen.”

Toch nog gamen op je Cowboy

Je kunt nog wel andere spelletjes spelen in de Connect-app. Met de game Burn moet je binnen 1 minuut zoveel mogelijk calorieën verbranden tijdens het fietsen, en elk level omhoog betekent dat het minimum ook omhoog gaat. In de tweede game Push wordt je trapkracht getest. Je moet dan 15 seconden lang met zware pedalen trappen en als je dat lukt, ga je een level omhoog maar wordt de uitdaging ook zwaarder.

Lees meer over e-bikes en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.