©Unsplash

Meta baalt van EU en brengt AI-modellen niet in Europa uit

Meta brengt nieuwe AI-modellen niet in Europa uit, dit is waarom

18 juli om 00:57
Laatste update: 18 juli om 03:16

De nieuwe, geavanceerde AI-modellen van Meta zijn niet in de EU te gebruiken. Het moederbedrijf van WhatsApp en Facebook heeft besloten om de AI-modellen niet in de Europese Unie uit te brengen, omdat de EU-toezichthouders te weinig duidelijkheid geven over het trainen van AI met gegevens van Europese gebruikers.

In juni bleek dat Apple zijn nieuwe AI-functies, genaamd Apple Intelligence, niet in Europa uitbrengt vanwege zorgen over de EU-regelgeving. Meta is de volgende techreus die heeft besloten om bepaalde nieuwe AI-producten niet in de EU aan te bieden. "We zullen in de komende maanden een nieuw multimodaal AI-model lanceren, maar niet in de EU, vanwege de onvoorspelbare manier waarop Europese toezichthouders met AI omgaan", zegt Meta tegen Axios.

Multimodale AI-modellen kunnen omgaan met tekst, video, audio en afbeeldingen. Meta wil het nieuwe multimodale Llama 3-model inzetten in zijn eigen apps en de Meta Ray-ban slimme brillen. Daarnaast kunnen andere bedrijven het model gaan gebruiken onder een open licentie.

Meta zegt te voorkomen dat bedrijven in de EU producten en diensten aanbieden die gebruikmaken van de nieuwe modellen. Er komt later wel een text-only versie van Llama 3, die ook in de EU beschikbaar zal zijn.

AI niet trainen met data EU-gebruikers

Meta mag voorlopig zijn AI-modellen niet trainen met de gegevens van Europese gebruikers, omdat dit in strijd zou zijn met de EU-privacywet AVG. Het bedrijf kondigde in mei aan dat het alle publieke berichten op Facebook en Instagram wil gebruiken om toekomstige AI-modellen te trainen. Maar EU-toezichthouders staken daar een stokje voor, waarna Meta het plan opschortte.

Het trainen met gegevens van Europeanen is volgens Meta cruciaal om ervoor te zorgen dat de nieuwe AI-functies 'de terminologie en cultuur van de regio goed weerspiegelen'.

Meta klaagt nu tegen Axios dat de EU-toezichthouders erg traag zouden werken. Het socialmediabedrijf hekelt bovendien dat concurrenten als Google en OpenAI wel al langere tijd hun AI's trainen met Europese data en dat zij nog niet door de EU zijn teruggefloten.

Lees meer over AI en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.