©Bright

Schendt je slimme deurbel de privacywet? Nieuwe campagne gaat het uitleggen

Schendt jouw slimme deurbel de privacyregels? Amsterdam gaat het beter uitleggen

22 juli om 23:58

De Gemeente Amsterdam komt binnenkort met een nieuwe informatiecampagne om de privacyregels rond slimme deurbellen duidelijker te maken aan burgers. Dat gebeurt op aandringen van een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad, die bezorgd is over de opmars van camera-deurbellen en slimme beveiligingscamera's.

De discussie over de privacyrisico's rond beveiligingscamera's en camera-deurbellen speelt al langer, maar volgens de meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad is er meer actie nodig om de regels duidelijker te maken aan burgers. De gemeenteraad nam een motie aan over het starten van een nieuwe informatiecampagne over 'de risico’s van slimme deurbellen'. Aanvullende regels, bovenop de bestaande wetten, zijn voorlopig niet nodig, stelde het college van burgemeester en wethouders.

GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren maken zich zorgen over de toename van deurbelcamera's, omdat veel van deze camera's de openbare weg filmen. Doordat deze gadgets met het internet zijn verbonden, worden de beelden in sommige gevallen gedeeld met derden of bewaard voor intern gebruik bij bedrijven. Of erger: de slimme deurbel Ring van Amazon zou volgens de partij "vol zitten met trackers die persoonsgegevens verkopen aan adverteerders".

Privacyvriendelijker instellen

Wethouder Alexander Scholtes merkt op "dat er veel manieren zijn om een slimme deurbel privacyvriendelijker in te stellen, bijvoorbeeld door geen beelden op te nemen, alleen filmopnames te maken onder bepaalde omstandigheden, of de beelden kort te bewaren en goed te beveiligen."

Het zou volgens hem nog niet nodig zijn om lokale wetgeving aan te scherpen, omdat er al genoeg Europese en landelijke wetgeving voor bestaat. In de tussentijd zouden de mogelijkheden voor juridische interventies wel worden onderzocht.

'Mensen ervaren ongemak'

De informatiecampagne heeft als doel mensen bewust te maken van de wettelijke regels rond deurbelcamera's en de mogelijkheden te tonen om deze privacyvriendelijk in te stellen. Daarnaast zal er aandacht worden besteed aan de stappen die genomen kunnen worden bij vragen over mogelijk onrechtmatig filmen. 

De drie partijen wijzen er in hun motie op dat privacytoezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens 'wordt overstelpt met klachten over particuliere camera’s, zoals slimme deurbellen, maar heeft onvoldoende capaciteit'. Ook bleek uit een onderzoek onder inwoners dat 'een groeiende groep Amsterdammers ongemak ervaart door het effect van slimme deurbellen op de buurt'. 

Vorig jaar waren er in Nederland al meer dan 1,2 miljoen slimme deurbellen.

Lees meer nieuws over smart home en mis niets met onze nieuwsbrief.