Zeg maar dag tegen Shein, Temu en AliExpress: belasting op pakketjes uit China

©Freepik

Kabinet wil belasting op goedkope pakketjes van Chinese webwinkels
30 juli om 18:07
Laatste update: 30 juli om 18:07

Het kabinet wil maatregelen nemen tegen goedkope Chinese webwinkels als Shein, Temu en AliExpress. Met hun goedkope artikelen maken die het lokale winkeliers moeilijk, maar de vraag is of een heffing alleen wel voldoende is.

Veel Nederlanders kopen inmiddels weleens wat bij Shein, Temu of AliExpress, want het is er vooral lekker goedkoop. Vorig jaar werden er in Nederland bijna 9 miljoen bestellingen geplaatst bij Chinese webshops, volgens brancheorganisatie Thuiswinkel.org. De winkels zijn zo goedkoop omdat in China de prijzen sowieso lager liggen en omdat de webwinkels profiteren van een vrijstelling van de importbelasting. Pakketjes met een waarde tot 150 euro betalen geen importbelasting, voor alles daarboven wordt 17 procent belasting betaald. Grote bestellingen bij zulke sites verschijnen ook vaak in meerdere pakketten.

Maar het kabinet wil nu van die vrijstelling af, meldt BNR. Dat moet zorgen voor 'een gelijker speelveld voor traditionele handel', zegt een woordvoerder van het ministerie van Financiën. Want Nederlandse of Europese tussenhandelaren die Chinese goederen in grote hoeveelheden importeren en daarna aan consumenten doorverkopen betalen namelijk wel de invoerrechten. De Nederlandse plannen lopen vooruit op mogelijke nieuwe EU-regels voor aanpassing van het douanerecht.

Platforms bestaan vanwege belastingvrijstelling

De genoemde Chinese webwinkels bestaan eigenlijk bij de gratie van de belastingvrijstelling. Ze werken met zeer kleine winstmarges, en als er ineens importkosten betaald moeten worden, verdwijnt waarschijnlijk die winst. Het jonge Temu, pas 2 jaar geleden opgericht, verkoopt nu al met verlies en hoopt zo marktaandeel te winnen onder Europese consumenten. "Dit gaat ze zeker pijn doen", zegt Jesse Weltevreden, lector Digital Commerce van de Hogeschool van Amsterdam tegen BNR.

Toch maakt kledingwinkel Shein zich geen zorgen: het bedrijf denkt ook met een importheffing nog goedkoop te kunnen leveren. "Ons on-demand businessmodel is efficiënter en voorkomt verspilling. Onze klanten profiteren van deze kostenbesparingen. Dat is waarom ze voor Shein kiezen", zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Frauderen kan lonen

Misschien is Shein niet bang omdat de controle op dit soort pakketten eigenlijk tekortschiet. Dan kan er wel een nieuwe heffing zijn, maar in de praktijk komen er nu al te veel pakketjes uit China om allemaal goed te kunnen controleren. In 2023 werden ruim 1 miljard goedkope pakketjes van onder de 150 euro in Nederland ingevoerd, 90 procent vanuit China.

En met zulke grote aantallen loont het om te frauderen. Dat doen bedrijven door gewoon een lager bedrag op het pakketje te schrijven. De douane heeft de mankracht niet om elk pakket te openen en op waarde te schatten. En als toch blijkt dat de inhoud duurder is, dan moet alleen alsnog de importheffing worden betaald. Boetes zijn er vooralsnog nooit opgelegd.

Lees meer over webwinkels en mis niets met onze Bright-app.