©Unsplash

Leegloop bij OpenAI, barst de AI-bubble?

Leegloop bij OpenAI: staat de AI-bubbel op barsten?

7 augustus om 09:30
Laatste update: 7 augustus om 20:54

De afgelopen dagen zijn er een aantal topfiguren opgestapt bij ChatGPT-maker OpenAI. Dit veroorzaakt onrust: is AI voor nu een hype en kan de technologie nog niet leveren?

In december 2015 werd OpenAI opgericht. Het doel van het bedrijf was het ontwikkelen van veilige en verantwoordelijke kunstmatige intelligentie. Dit werd gedaan vanuit een non-profit organisatie, dat wil zeggen dat er geen commerciële belangen waren.

In 2019 kwam daar verandering in. Onder leiding van Sam Altman werd er naast de non-profit een commercieel bedrijf opgericht. Hierna veranderde alles snel voor OpenAI. Microsoft kwam aan boord door 13 miljard dollar te investeren. Het hield daar een aandeel van 49 procent aan over en onbeperkte toegang tot de technologie van OpenAI.

De recentste geschiedenis kennen we. ChatGPT werd in november 2022 gelanceerd en ontketende een ware AI-revolutie. Een revolutie die vooral de meeste impact had voor de consument. Waar de industrie het al langer aan zag komen, had opeens iedereen toegang tot AI.

Onrust

Door de verandering van strategie en de enorme groei en belangstelling kwamen ook de interne problemen. Sam Altman kreeg veel kritiek en werd in november 2023 ontslagen als CEO van OpenAI. Dit ontslag ontaardde in een enorme soap die uiteindelijk resulteerde in de terugkeer van Altman.

Altman samen met Satya Nadella van Microsoft.

In 2018 was mede-oprichter en investeerder Elon Musk al opgestapt omdat hij het niet meer kon combineren met zijn rol bij Tesla. Eerder dit jaar vertrok een andere man van het eerste uur. Ilya Sutskever vertrok bij OpenAI om een energie in een start-up te stoppen. Saillant detail hierbij was dat Ilya Sutskever het vertrek van Altman mede veroorzaakt had.

Een aantal dagen na het vertrek van Sutskever, leverde ook veiligheidsbaas John Leike zijn laptop en badge in. Hij had openlijk kritiek op de koers van OpenAI waarbij winst boven veiligheid staat.

Gisteren kwam naar buiten dat er weer een aantal kopstukken het bedrijf gaan verlaten. John Schulman zal OpenAI verlaten om te gaan werken voor concurrent Anthropic en die kennen we weer van assistent Claude. Hij gaat dus zijn kunsten vertonen bij de concurrent.

Op hetzelfde moment geeft man van het eerste uur Brockman aan dat hij de rest van het jaar een sabbatical neemt. Het bedrijf verliest op een dag twee belangrijke pilaren. 

Is AI een Hype?

Het zijn geen ontslagen, maar wanneer in korte tijd zoveel belangrijke werknemers het pand verlaten is dat geen goed nieuws. Diverse publicaties voorspellen nu al dat de bubbel aan het barsten is. OpenAI maakt enorm veel kosten om ChatGPT aan de gang te houden. Daarnaast heeft het bedrijf te maken met rechtszaken over onrechtmatig gebruik van content en ging het in de fout door de stem van Scarlett Johansson te gebruiken.

Ook de concurrentie zit niet stil. Meta en Google zagen met alle plezier aan de poten van OpenAI. Is de ontwikkeling van AI te snel gegaan en struikelt het nu over de eigen benen? Daar komt bij dat beurshandelaren op de rem trappen en de beurswaarde van de grote tech-bedrijven de afgelopen weken is gedaald. Dan zijn grote investeringen in AI plotseling toch riskant.

Lees meer over OpenAI en mis niets met onze Bright-app.