Google Pixel 9 verschijnt in drie formaten, met nieuwe grotere XL

©Google

Google Pixel 9 komt er in drie formaten, met nieuwe grotere XL
13 augustus om 19:00
Laatste update: 13 augustus om 19:43

Google heeft zijn nieuwe Pixel-lijn aangekondigd. Naast de nieuwe Pixel 9 Pro Fold zijn er ook weer traditionele Pixels. Dit keer geen twee maar drie nieuwe modellen: de Pixel 9, 9 Pro en 9 Pro XL.

Google heeft dit jaar een boeiende keuze gemaakt met de schermformaten van de nieuwe Pixels. De 'gewone' Pixel 9 is met 6,3 inch ietsjes groter dan het model van vorig jaar. De Pixel 9 Pro meet dit jaar ook 6,3 inch – op papier een haar groter dan bij de gewone Pixel 9 vanwege dunnere randen. En dan de Pixel 9 Pro XL, die is met 6,8 inch een stukje groter dan de Pixel 8 Pro van vorig jaar. De Pixel 9 en 9 Pro zijn op papier fysiek gezien volgens Google net zo groot als de Pixel 8-telefoons, maar vanwege dunnere schermranden zijn de schermen toch groter.

De Pixels zijn qua schermformaat goed verdeeld, want vorig jaar was het lastig kiezen tussen het handzame van de gewone Pixel en de extra opties van de Pro. Niet dat kiezen per se makkelijker is geworden, want ook de instap-Pixel is verbeterd. Zo is het 1080p oled-scherm 35 procent feller dan voorheen: 1800 nits, een piek van 2700. De verversing gaat van 60 tot 120 Hz.

De Pixel 9 Pro heeft een iets hogere 1280p-resolutie, en een verversing die helemaal van 1 tot 120 Hz gaat. Nog helderder ook: 2000 nits, met een piek van 3000 nits. De XL biedt hetzelfde, maar dan met een nog iets hogere resolutie van 1344 x 2992 pixels.

Standaard meer werkgeheugen voor AI

De nieuwe Pixel 9-serie draait op de nieuwe Google Tensor G4-chip, die natuurlijk helemaal is toegespitst op AI. En dan is het wel lekker om wat meer werkgeheugen aan boord te hebben: waar de Pixel 8 nog met 8GB RAM begon, wordt de Pixel 9 standaard met 12 GB werkgeheugen geleverd. De 9 Pro-modellen hebben allemaal 16 GB werkgeheugen – verschil moet er zijn.

Naast de chip is ook het laden sneller. De nieuwe toestellen laden allemaal met 45W: 55 procent in een half uur, of 70 procent bij de XL. Daar moet je wel een losse lader voor kopen, want ook bij de Pixels krijg je de adapter er niet meer bij. En nog meer snelheid: de nieuwe ultrasone vingerafdrukscanner onder het scherm presteert volgens Google ook sneller dan voorheen.

De Pro-modellen krijgen een jaar lang gratis het Google One AI Premium-abonnement, dat toegang geeft tot Gemini Advanced. Die zwaardere versie van de chatbot van Google biedt de meest krachtige AI-functies.

Nieuw camera-eiland met nieuwe camera's

De Pixels hebben sinds de Pixel 6 al een soort camera-balk over de achterkant lopen. Op zich slim, want zo ligt het toestel in ieder geval niet wiebelig op tafel als je geen hoesje gebruikt – dat kun je van de meeste concurrenten niet zeggen. Die balk heeft dit jaar een nieuw uiterlijk: het is toch weer een soort eiland geworden, maar dan een ovaal dat alsnog over de volledige breedte van het toestel loopt.

De Pixel 9 heeft opnieuw twee lenzen: groothoek van 50 MP, ultragroothoek van 48 MP met macrofocus. De Pixel 9 biedt tot 8x digitale zoom. De Pixel 9 Pro en 9 Pro XL hebben drie camera's achterop: een groothoek van 50 MP, een ultragroothoek van 48 MP met macrofocus en een telelens van 48 MP met 5x optische zoom, of tot 30x digitale zoom. De Pixel 9 heeft een selfiecamera van 10,5 MP, de Pro's hebben 42 MP.

In navolging van Apple heeft nu ook Google een SOS-functie via satellietverbinding. In eerste instantie alleen in de VS, maar dat wordt later vast naar meer landen uitgerold. Een functie die je nooit hoopt nodig te hebben, maar fijn om te hebben: kom je ooit buiten bereik van een telefoonnetwerk in nood, kun je altijd nog berichten sturen naar een meldkamer.

Vanaf 899 euro

De Google Pixel 9-lijn krijgt 7 jaar aan nieuwe Android-versies en beveiligingsupdates vanaf het moment van verschijnen. De Pixel 9 is er in de kleuren Obsidiaan en Porselein – zwartig en wittig – en in het frisse Wintergroen en de kleur Pioen: knalroze. De Pixel 9 begint bij 899 euro met 128 GB opslag.

De Pixel 9 Pro en 9 Pro XL zijn er ook in Obsidiaan en Porselein en daarnaast in Grijsgroen en Rozenkwarts: een pastelroze. Met zijn platte, glanzende zijranden en matglazen achterkant hebben de Pixel 9 Pro's iets weg van de iPhone Pro-modellen van een paar jaar geleden, maar wel weer met een eigen draai.

De Pixel 9 Pro begint bij 1099 euro met 128 GB, de 9 Pro XL bij 1199 euro met 128 GB. De Pixel 9 en 9 Pro XL worden geleverd vanaf 22 augustus, de 9 Pro vanaf 9 september.

Lees ook over de nieuwe vouwtelefoon Pixel 9 Pro Fold, die ook in Nederland op de markt komt.

Volg meer over Google Pixel en mis niets met onze Bright-app.