©Unsplash

Bank-ceo moet 24 jaar cel in na crypto-scam

Bank-ceo moet 24 jaar de cel in nadat hij in crypto-scam trapte

25 augustus om 13:30

Hij sloeg adviezen en waarschuwingen in de wind en ging er toch mee door. De ceo van de Amerikaanse Heartland Tri-State Bank trapte in een crypto-scam waardoor er 47 miljoen dollar werd buitgemaakt. Hij moet nu 24 jaar brommen.

Hij was ceo van een bank in Kansas, maar door zijn acties is de bank omgevallen. Shan Hanes is het slachtoffer geworden van ‘pig butchering’ (het vergemeste varken slachten). Het is beleggingsfraude waarbij hij een band kreeg met iemand die hem gouden bergen beloofde. Hij trapte erin, liet de oplichter 47 miljoen dollar stelen van de bank (die Hanes dus eerst zelf van de bank stal) en de ‘investering’ bleek uiteindelijk nooit uit te betalen. 

Van bank naar rechtbank

Hij deed dat niet in één transactie, maar in 11 transacties waardoor ongeveer de helft van al het geld van de bank verdween. Hanes gebruikte er zelfs geld voor uit het collegefonds van zijn dochter, geld van een kerk en uit een investeringsclub. De rechter neemt het hoog op, omdat hij als ceo van een bank juist de taak heeft om zijn klanten te beschermen en juist frauduleuze activiteiten te identificeren. Het laatste dat hij zou moeten doen is eraan meedoen, aldus de rechter, die de 53-jarige man 24 jaar celstraf geeft.

De man zou gedreven zijn door hebzucht en zijn medewerkers opdracht hebben gegeven om miljoenen in een vreemde cryptowallet te steken. De eigenaren van die wallet, de oplichters dus, zijn nog steeds niet bekend. In ieder geval kende Hanes deze persoon/personen van WhatsApp. Hij hoopte toen hij geen geld terugzag om met meer geld alsnog te zorgen voor die grote winsten, maar het moge duidelijk zijn dat die nooit zouden komen. Zelfs toen zijn buurman, aan wie hij ook weer geld vroeg, zei dat hij dacht dat Hanes werd opgelicht, ging hij er toch mee door. En daarmee gingen zonder dat ze het wisten heel veel klanten van de bank met hem het schip in. Nog steeds lijden zij grote verliezen, want het geld krijgen ze niet zomaar terug.

Pig butchering

Hanes bekende schuld bij de rechtbank voor het verduisteren van geld. Het klinkt, zeker in zijn positie, ontzettend stom, maar tegelijkertijd is Hanes hierin niet alleen. Pig butchering komt steeds vaker voor. Het begint vaak bij een berichtje dat zogenaamd naar de verkeerde persoon werd gestuurd en uiteindelijk wordt er een vertrouwensband opgebouwd die hard wordt misbruikt. In recente jaren is er daarmee ongeveer 70 miljard euro aan crypto buitgemaakt, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Texas.

Lees meer over cryptovaluta.