Haaien helpen deze vliegtuigen zuiniger vliegen

Haaien helpen deze vliegtuigen zuiniger vliegen

26 augustus om 12:15
Laatste update: 26 augustus om 19:26

De natuur heeft heel slimme oplossingen bedacht en daar had ze ook ruim de tijd voor. Wanneer we als mens een bepaald probleem willen oplossen, kijken we eerst of de flora en fauna hier al een oplossing voor hebben.

Het feit dat we kunnen vliegen danken we aan het bestuderen van vogels. Eerst maakten we de fout dat we daadwerkelijk gingen fladderen met vleugels. Later zagen we dat een vleugel ons kon helpen opstijgen door zijn vorm.

Haaienhuid

De vliegtuigindustrie die daaruit ontstaan is heeft ontzettend veel kunnen verdienen door deze openbaring. Nu 'pikt' het weer een innovatie uit het dierenrijk om de uitstoot te kunnen verminderen.

Lufthansa is de grootste Duitse luchtvaartmaatschappij. Dit bedrijf experimenteert met een synthetisch materiaal dat de eigenschappen van de huid van een haai imiteert.

Haaien zijn efficiënte zwemmers door de schubben of tandjes die naar achteren gericht zijn. Wanneer je je hand over de huid van een haai zou halen (ik raad het af), dan zou dat van voor naar achter een glad gevoel hebben en tegengesteld voelt het als schuurpapier.

De driehoekig gevormde schubben zorgen ervoor dat het water naar de achterzijde van de haai wordt gevoerd. Hierdoor kan de haai efficiënter zwemmen.

Afbeelding via wereld van de haai

Klimaatneutraal

Ditzelfde hoopt Lufthansa te bereiken met AeroSHARK, een materiaal dat al op 12 vliegtuigen is aangebracht en binnenkort op nog vier andere geplakt zal worden.

De besparing van 1 procent lijkt minimaal, maar in vier jaar tijd scheelt dat het equivalent van 46 vluchten van Wenen naar New York en dan hebben we het over een enkel vliegtuig.

De luchtvaartindustrie heeft in 2021 met elkaar afgesproken om in 2050 klimaatneutraal te vliegen. De AeroSHARK levert daar een bijdrage aan.

Lees meer over innovatie en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.