Ikea komt met eigen Marktplaats-concurrent voor tweedehands meubels

©IKEA

Ikea lanceert marktplaats voor tweedehands meubels

Ikea is begonnen met een eigen online-marktplaats voor tweedehands meubels. Deze concurrent voor Marktplaats en Ebay wordt eerst in twee landen getest en komt later ook naar Nederland.

Het nieuwe platform, genaamd Ikea Preowned, wordt tot eind dit jaar getest in het Spaanse Madrid en het Noorse Oslo. Je kunt er alleen Ikea-producten kopen en verkopen. Uiteindelijk wil het Zweedse bedrijf de tweedehands marktplaats wereldwijd aanbieden, zegt Ikea-topman Jesper Brodin.

Verkopers bepalen zelf hun prijs en het gebruik van het platform is momenteel gratis. Verkoper en koper hebben direct contact met elkaar, bijvoorbeeld over wanneer en waar een bank of stoel opgehaald kan worden. Bij de advertenties zet Ikea met behulp van kunstmatige intelligentie zijn eigen promotionele afbeeldingen en afmetingen.

Tegoedbon

Verkopers kunnen er ook voor kiezen om in plaats van geld een tegoedbon van Ikea te krijgen, waarbij het bedrijf dan 15 procent bovenop het bedrag doet. “Als veel mensen de aanbieding gebruiken om korting te krijgen bij Ikea, is het een goede manier om opnieuw contact te maken met klanten. Het is zakelijk gezien zinvol", aldus Brodin.

Mogelijk gaat Ikea volgens Brodin in de toekomst een 'bescheiden' vergoeding aan kopers en verkopers vragen. Het bedrijf raadt kopers op de site aan om een product bij het afhalen 'grondig te inspecteren'. "Als het product beschadigd is of in een andere staat verkeert dan in de advertentie stond, dan kun je het item cancellen en krijg je je geld terug."  

Lees meer over Ikea en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.