Ingrijpen bij Temu en Shein is nodig: 'Grote zorgen over veiligheid van producten'

©Temu

Temu en Shein onder vuur: autoriteiten willen ingrijpen
4 september om 21:37
Laatste update: 4 september om 22:08

De populariteit van de goedkope producten op de webwinkels Temu en Shein leidt tot steeds meer zorgen over de veiligheid van de verkochte goederen. Amerikaanse autoriteiten willen nu ook strenger gaan optreden.

Twee commissarissen dringen er in een formele verklaring bij de Amerikaanse Consumer Product Safety Commission (CPSC) op aan om een onderzoek te starten naar platforms als Temu als Shein. De aanleiding zijn de recente nieuwsberichten over 'levensgevaarlijke' baby- en peuterproducten die op de platforms worden verkocht en die mogelijk fatale gevolgen kunnen hebben. De taak van de CPSC is het beschermen van consumenten tegen 'producten die een risico op letsel vormen'.

Chinese fabrikanten

De CPSC-commissarissen zeggen dat het agentschap moet onderzoeken of het Chinese Temu en Shein, dat een hoofdkantoor in Singapore heeft, de wetten over productveiligheid hebben overtreden. Ook willen ze dat de instantie gaat kijken naar de Chinese fabrikanten die de meeste producten op Temu en Shein maken. "Als we veiligheidsinbreuken ontdekken, verwachten we dat de CPSC handhavingsmaatregelen neemt."

Een woordvoerder van Shein reageert tegen CNN dat de veiligheid van klanten 'topprioriteit blijft' en dat het bedrijf 'miljoenen dollars investeert om onze nalevingsprogramma’s te versterken'. Temu heeft nog niet gereageerd in de media.

Rechtszaak tegen Temu

In de VS krijgt Temu ook nog een rechtszaak aan zijn broek van procureur-generaal Tim Griffin uit de staat Arkansas. Die zaak gaat over privacyschendingen door Temu, omdat de app zichzelf toegang verleent tot vrijwel alle gegevens op de telefoon van een gebruiker.

Nederland wil importheffing uitbreiden

In de EU moeten Shein en Temu voldoen aan strenge regels, maar het valt te betwijfelen of de bedrijven alle aangeboden producten goed controleren. In Nederland bereidt het kabinet intussen een maatregel voor tegen goedkope Aziatische webwinkels, waaronder naast Shein en Temu ook AliExpress.

De regering wil af van de vrijstelling op importbelasting voor pakketjes met een waarde tot 150 euro. Daar zou dan binnenkort ook 17 procent belasting voor moeten worden betaald, wat moet zorgen voor 'een gelijker speelveld voor traditionele handel'.

De spotgoedkope Chinese webshops zijn erg populair in ons land. Vorig jaar deden Nederlanders er bijna 9 miljoen bestellingen.

Lees ook waarom Temu nog niet verboden is in Nederland.

Volg meer tech-nieuws met ons WhatsApp-kanaal en de Bright-app.