Trap er niet in: oplichters proberen je af te persen met foto's van je huis

©Unsplash

Oplichters proberen slachtoffers afpersen met foto's van hun woning
4 september om 22:24

Cybercriminelen achter zogenoemde 'sextorsion'-mails hanteren een nieuwe manier om slachtoffers af te persen. Naast het dreigen met het openbaar maken van vermeende webcambeelden, sturen ze ook foto's mee van de woning van het slachtoffer.

De oplichters maken gebruik van apps als Google Maps en Google Streetview om foto's van de woningen te bemachtigen. Dat melden verschillende journalisten en bronnen op Reddit. Vervolgens sturen ze die door naar slachtoffers, samen met andere info zoals diens naam en adres. De oplichters dreigen er in de mails mee om vermeende compromitterende webcambeelden van slachtoffers openbaar te maken indien zij geen losgeld betalen.

Door het toevoegen van foto's van de woning, proberen de oplichters de mails overtuigender over te brengen. Volgens de Fraudehelpdesk is dit echter slechts loos alarm. "De inhoud van zo'n mail is pure bluf. De afzender heeft geen enkele informatie over uw internetgedrag. Betaal dus niets."

Oplichter heeft geen toegang tot je computer

De afzender beweert bij dergelijke mails dat hij de computer van het slachtoffer heeft gehackt en toegang heeft verkregen tot hun webcam en bestanden. Vaak wordt er in de e-mail een wachtwoord vermeld, om te suggereren dat de afzender inderdaad toegang heeft tot je computer. Dit wachtwoord kan soms correct zijn, maar het is meestal afkomstig van een eerder datalek en niet het resultaat van recente hacking.

Volgens de Fraudehelpdesk is het belangrijk om in zulke gevallen kalm te blijven, je wachtwoord te veranderen als het nog in gebruik is, en verder geen actie te ondernemen richting de afzender.

Volg meer technieuws met ons WhatsApp-kanaal en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.