©Unsplash

ASML mag nu ook niet meer zomaar oudere chipmachines verkopen zonder toestemming

ASML mag nu ook niet meer zomaar oudere chipmachines verkopen zonder toestemming

6 september om 12:30

De nieuwste, meest geavanceerde chipmachines van het Nederlandse ASML mochten al niet zonder vergunning worden verkocht buiten de EU. Maar nu moet het bedrijf ook voor oudere machines toestemming vragen.

De beslissing wordt genomen "voor onze veiligheid", schrijft minister Reinette Klever (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) bij de bekendmaking in de Staatscourant. Per 7 september 2024 wordt de nu al geldende 'nationale exportcontrolemaatregel voor geavanceerde productieapparatuur voor halfgeleiders' uitgebreid naar oudere modellen.

De maatregel lijkt vooral gericht tegen China, dat zelfstandiger wil worden op het gebied van chips. Eerder werd gedacht oudere chipmachines nog wel aan bijvoorbeeld China geleverd konden worden zonder dat het land daarbij technologisch zou inlopen op het westen. China blijkt echter toch behoorlijk snelle chips te kunnen maken met zelfs die oudere machines. Daarom wordt nu ook die export onder het vergrootglas gelegd.

ASML verwacht weinig gevolgen

Op zich verandert er voor ASML weinig, want de chipmaker uit Veldhoven moest zo'n vergunning al aanvragen in de Verenigde Staten. Nu heeft Nederland het heft echter wel meer in eigen hand genomen, want de eerdere export-regels werden deels onder druk van de VS ingesteld. In de VS vreest men zowel concurrentie van China op het gebied van chips, maar ook dat het land de chipmachines zelf zal kopiëren. Dat zou zowel economisch als militair gevolgen kunnen kunnen hebben voor de VS.

ASML verwacht dat de nieuwe regel geen invloed heeft op zijn financiële vooruitzichten. Het bedrijf spreekt van een "technische wijziging". Deze week nog was sprak de nieuwe ASML-topman Christophe Fouquet zich kritisch uit over de invloed van de VS op de zaken van zijn bedrijf. Fouquet noemt die beperking "economisch gemotiveerd" in gesprek met de Volkskrant.

Meer ASML en mis niets met onze Bright-app.